Składniki:
-
Ciepłe Lody Bez Cukru
-
120g białek jajka
-
300g erytrolu
-
60ml wody
-
2 łyżki soku z cytryny
-
10g liofilizowanych malin (lub innych owoców)
-
Polewa czekoladowa
-
50g czekolady gorzkiej min. 80% (lub bez cukru)
-
25g masła lub oleju kokosowego
-
Dekoracje (niewliczone w makro)
-
suszone płatki róż lub innych kwiatów jadalnych
-
posiekane orzechy
-
bezcukrowe posypki
-
KETO ciepłe lody - potrzebne będą również:
-
rondelek
-
termometr cukierniczy
-
robot planetarny z funkcją ubijania
-
rękaw cukierniczy z okrągłą, grubą końcówką
-
młynek lub moździerz
O przepisie:
Pamiętasz z dzieciństwa ciepłe lody? Ciągnąca słodka masa oblana produktem czekoladopodobnym nie jest najbardziej wysublimowanym deserem, jej skład również pozostawia wiele do życzenia, a jednak spora część z nas żywi do ciepłych lodów ogromny sentyment.
W tym przepisie przygotowałam dla Ciebie bezcukrowe ciepłe lody malinowe z polewą czekoladową (na bazie prawdziwej czekolady oczywiście). Zamiast wafelka użyjemy papierowych papilotek, w których ciepłe lody wyglądają po prostu… uroczo.
Ciepłe lody bez cukru – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania ciepłych lodów przydadzą Ci się:
- białka jaja – użyjemy 120g, czyli białek z 3-4 jaj, w zależności od ich wielkości. Pozostałe żółtka możesz użyć na przykład do przygotowania kogla-mogla czy KETO carbonara.
- erytrol (erytrytol), czyli naturalny zamiennik cukru, zazwyczaj wybieram ten.
- czekolada gorzka min. 80% lub czekolady bez cukru (słodzonej naturalnymi słodzikami – erytrolem lub ksylitolem)
- liofilizowane maliny (lub truskawki), zazwyczaj używam tych.
- wybrane dekoracje: bezcukrowych posypek (koniecznie sprawdź te BEZCUKROWE POSYPKI 🍭), suszonych płatków kwiatów jadalnych (na przykład tych PŁATKÓW RÓŻ 🌹– są przepyszne!), posiekanych / tartych orzechów laskowych czy włoskich.
Przepis na KETO ciepłe loty w papilotkach znajdziesz w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Ciepłe lody bez cukru - przygotowanie syropuErytrol zagotuj z wodą w rondelku, cały czas mieszając. Gotuj do momentu, gdy masa osiągnie 110 stopni C. |
2
Gotowe!
40M
|
KETO ciepłe lody - łączenie syropu z białkamiW międzyczasie ubij białka z sokiem z cytryny. Gdy białka będą już białe i puszyste, wolniutko, po ściance misy miksera, zacznij wlewać powstały z erytrolu syrop. Nie spiesz się, niech syrop spokojnie spływa i łączy się z białkami. Gdy wlejesz całość syropu, ubijaj jeszcze przez kilkanaście minut. W międzyczasie zmiel lub pokrusz w moździerzu liofilizowane maliny. Dodaj je do białek. Gdy misa miksera będzie już letnia, a masa ciągnąca i gęsta, zakończ miksowanie. Przełóż powstałą bezę do rękawa cukierniczego. Wyłóż ciepłe lody do papilotek i schowaj do lodówki na kwadrans. |
3
Gotowe!
5M
|
Ciepłe lody bez cukru - dekorowanieW międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem (w kąpieli wodnej lub w rondelku, na wolnym ogniu). Udekoruj ciepłe lody czekoladą (na przykład polewając za pomocą łyżeczki). Posyp na przykład płatkami suszonych róż. |