0 0
Ciepłe Lody Bez Cukru 🍦

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Ciepłe Lody Bez Cukru
120g białek jajka
300g erytrolu
60ml wody
2 łyżki soku z cytryny
10g liofilizowanych malin (lub innych owoców)
Polewa czekoladowa
50g czekolady gorzkiej min. 80% (lub bez cukru)
25g masła lub oleju kokosowego
Dekoracje (niewliczone w makro)
suszone płatki róż lub innych kwiatów jadalnych
posiekane orzechy
bezcukrowe posypki
KETO ciepłe lody - potrzebne będą również:
rondelek
termometr cukierniczy
robot planetarny z funkcją ubijania
rękaw cukierniczy z okrągłą, grubą końcówką
młynek lub moździerz

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

1,2
B [g]
4,2
T [g]
0,6
W [g] netto
48,1
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Ciepłe Lody Bez Cukru 🍦

KETO Ciepłe Lody (Murzynki, Całuski)

Cechy:
Kuchnia
  • 55M
  • Porcji: 20
  • Średni

Składniki:

  • Ciepłe Lody Bez Cukru

  • Polewa czekoladowa

  • Dekoracje (niewliczone w makro)

  • KETO ciepłe lody - potrzebne będą również:

O przepisie:

Udostępnij

Pamiętasz z dzieciństwa ciepłe lody? Ciągnąca słodka masa oblana produktem czekoladopodobnym nie jest najbardziej wysublimowanym deserem, jej skład również pozostawia wiele do życzenia, a jednak spora część z nas żywi do ciepłych lodów ogromny sentyment.

W tym przepisie przygotowałam dla Ciebie bezcukrowe ciepłe lody malinowe z polewą czekoladową (na bazie prawdziwej czekolady oczywiście). Zamiast wafelka użyjemy papierowych papilotek, w których ciepłe lody wyglądają po prostu… uroczo.

Ciepłe lody bez cukru – tego będziesz potrzebować!

Do przygotowania ciepłych lodów przydadzą Ci się:

  • białka jaja – użyjemy 120g, czyli białek z 3-4 jaj, w zależności od ich wielkości. Pozostałe żółtka możesz użyć na przykład do przygotowania kogla-mogla czy KETO carbonara.
  • erytrol (erytrytol), czyli naturalny zamiennik cukru, zazwyczaj wybieram ten.
  • czekolada gorzka min. 80% lub czekolady bez cukru (słodzonej naturalnymi słodzikami – erytrolem lub ksylitolem)
  • liofilizowane maliny (lub truskawki), zazwyczaj używam tych.
  • wybrane dekoracje: bezcukrowych posypek (koniecznie sprawdź te BEZCUKROWE POSYPKI 🍭), suszonych płatków kwiatów jadalnych (na przykład tych PŁATKÓW RÓŻ 🌹– są przepyszne!), posiekanych / tartych orzechów laskowych czy włoskich.

Przepis na KETO ciepłe loty w papilotkach znajdziesz w książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis zawiera linki afiliacyjne (reklamowe) do produktów, których używam w mojej domowej kuchni do przygotowania ciepłych lodów.


Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Ciepłe lody bez cukru - przygotowanie syropu

Erytrol zagotuj z wodą w rondelku, cały czas mieszając. Gotuj do momentu, gdy masa osiągnie 110 stopni C.

2
Gotowe!
40M

KETO ciepłe lody - łączenie syropu z białkami

W międzyczasie ubij białka z sokiem z cytryny. Gdy białka będą już białe i puszyste, wolniutko, po ściance misy miksera, zacznij wlewać powstały z erytrolu syrop. Nie spiesz się, niech syrop spokojnie spływa i łączy się z białkami.

Gdy wlejesz całość syropu, ubijaj jeszcze przez kilkanaście minut. W międzyczasie zmiel lub pokrusz w moździerzu liofilizowane maliny. Dodaj je do białek.

Gdy misa miksera będzie już letnia, a masa ciągnąca i gęsta, zakończ miksowanie. Przełóż powstałą bezę do rękawa cukierniczego. Wyłóż ciepłe lody do papilotek i schowaj do lodówki na kwadrans.

3
Gotowe!
5M

Ciepłe lody bez cukru - dekorowanie

W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem (w kąpieli wodnej lub w rondelku, na wolnym ogniu). Udekoruj ciepłe lody czekoladą (na przykład polewając za pomocą łyżeczki). Posyp na przykład płatkami suszonych róż.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

karp w migdałach z korzennym puree i żurawiną
Poprzedni
Karp w migdałach 🐟
karp w migdałach z korzennym puree i żurawiną
Poprzedni
Karp w migdałach 🐟