0 0
Ogórki małosolne i kiszone  🥒

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Ogórki małosolne
4 l duży słój
ok. 2 kg małych ogórków gruntowych
2 gałązki kopru do kiszenia
1 spory korzeń chrzanu
4 liście chrzanu
6 ząbków czosnku
2 spore łyżki soli do przetworów ok. 1 łyżki na litr wody
2 litry gorącej wody

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

6,6
Kcal
0,2
B [g]
0,12
T [g]
0,64
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Ogórki małosolne i kiszone 🥒

Domowe, Chrupiące Ogórki Kiszone

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia
  • Średni

Składniki:

  • Ogórki małosolne

O przepisie:

Udostępnij

W lecie staram się skomponować moją dietę tak, by sezonowych owoców i warzyw pojawiło się w niej jak najwięcej. Jak tylko w ogródku mojej Mamy (lub ulubionym warzywniaku) pojawią się ogórki gruntowe, zabieram się za robienie małosolnych ogórków. Pod koniec sezonu staram się przygotować również weki z ogórkami kiszonymi, by korzystać z nich przez całą zimę.

Ogórki małosolne idealnie nadają się jako dodatki do obiadów i śniadań oraz do przegryzania między posiłkami. Zastąpią Ci sałatkę, potowarzyszą domowemu smalczykowi, sprawdzą się na kanapce. Przede wszystkim jednak kiszonki zadbają o odpowiednią florę bakteryjną Twoich jelit – są przecież naturalnym probiotykiem.

Gdy zostanie Ci nadmiar ogórków, nie wahaj się przygotować z nich przepysznej zupy ogórkowej.

Jaki słój do przygotowania ogórków małosolnych / kiszonych?

Ogórki przygotowywać będziemy w 4-litrowym, dużym słoju. W pierwszym etapie (po 3-5 dniach) uzyskamy ogórki małosolne, następnie ogórki kiszone, które mogą towarzyszyć Ci w codziennych posiłkach. Możesz także zawekować ogórki kiszone (szczegóły na końcu przepisu) i zachować na zimę. Wówczas zamiast dużego słoja, użyj 4 mniejszych, 1-litrowych słoików.

Aby ogórki kiszone były twarde i chrupiące…

Często pytacie o to, jak przygotować twarde i chrupiące ogórki kiszone czy też ogórki małosolne. Najważniejszy jest wybór ogórków. Niestety nie mamy możliwości weryfikacji tego, czy kupne ogórki były pryskane. Warto minimalizować tu ryzykoi wybrać ogórki z lokalnego warzywniaka lub sprawdzonego źródła, zamiast kupować ogórki w markecie.

Na twardość i chrupkość ogórków wpływać będzie również sól (ważne jest użycie soli do przetworów, czyli naturalnej, niejodowanej soli kamiennej) , a także dodanie korzenia chrzanu do każdego słoika.

Przepis na ogórki małosolne i kiszone znajdziesz również w książce „Dieta keto. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Ogórki małosolne - przygotowanie

Słój umyj i wyparz wrzątkiem.

Ogórki gruntowe wyłóż do dużej miski, zalej wodą i odstaw na godzinę. Następnie dokładnie je umyj.

Koper dokładnie umyj, a chrzan i czosnek obierz. Włóż dodatki do słoika. Następnie wypełnij słój ogórkami. W gotującej się wodzie rozpuść sól do przetworów. Zalej solanką słoik i przygnieć kamieniem lub talerzykiem, by ogórki nie wystawały ponad powierzchnię wody. Zamknij słoik.

Po 2-3 dniach uzyskasz ogórki małosolne.
Po 5-6 dniach ogórki zaczną się kisić. Jeśli chcesz proces spowolnić, po ukiszeniu schowaj słój do lodówki.

Każdorazowo wyciągaj ogórki czystymi, drewnianymi szczypcami i zamykaj słoik z powrotem.

2
Gotowe!

Ogórki kiszone na zimę - przygotowanie weków

Z podanego przepisu możesz przygotować również weki na zimę. Dodatki rozłóż do 4 litrowych słojów (koper, czosnek i chrzan podziel na równe części, a następnie włóż ogórki).

Zalej ogórki wrzącą solanką i od razu zakręć słoik. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu (na przykład w piwnicy).

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO cafe affogato bez cukru
Poprzedni
Cafe Affogato bez cukru 🧋
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
Następny
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
KETO cafe affogato bez cukru
Poprzedni
Cafe Affogato bez cukru 🧋
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦
Następny
Sałatka brokułowa z jajkiem i pestkami dyni 🥦