Składniki:
-
Jajecznica na maśle z twarożkiem z warzywami
-
6 średnich jaj ("0" lub "1")
-
40g masła
-
Twarożek
-
250g twarogu śmietankowego
-
100g śmietany 18%
-
2 łyżki posiekanej dymkiszczypiorku
-
2 rzodkiewki
-
1 mały pomidor
-
sól
-
pieprz
O przepisie:
Szukasz prostej inspiracji śniadaniowej? Ten przepis jest dla Ciebie!
Aksamitna jajecznica i twarożek to połączenie pozornie kontrastujących ze sobą smaków. I tylko pozornie. To keto śniadanie jest jednym z moich ulubionych zestawień weekendowych. Najchętniej jem je łyżeczką, nakładając na nią najpierw odrobinę jajecznicy, następnie twarożku – mniam! 😃
Przepis na jajecznicę na maśle z twarożkiem i warzywami znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie twarożkuTwaróg śmietankowy przetrzyj (używam do tego przecieraka) lub dokładnie rozdrobnij widelcem lub praską. Dodaj śmietanę, obficie dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Szczypior z dymki drobno posiekaj. Dodaj warzywa do twarożku. Gdy masz mniej czasu, możesz ten krok pominąć i przygotować twarożek bez warzyw. |
2
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie jajecznicy na maśleZimną patelnię nasmaruj masłem. Wbij jajka i dopraw dwiema szczyptami soli. Postaw patelnię na płytę/gaz i na wolnym ogniu zacznij ją podgrzewać. Co jakiś czas mieszaj delikatnie jajecznicę, tak by białka się nie przypaliły, ale żółtka pozostały w całości. Gdy białko w większości się zetnie, nakłuj łopatką żółtka i mieszaj całość dalej. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, dodaj resztę masła i wymieszaj, aż się rozpuści. Przełóż jajecznicę na talerz, a obok ułóż twarożek. Smacznego! Do jajecznicy możesz również dodać dowolne dodatki (jak suszone pomidory w oliwie, jak na zdjęciu - podsmaż je chwilę zanim wlejesz jajka na patelnię). |