Składniki:
-
KETO lody śmietankowa limonka z miętą "Mojito"
-
600 ml śmietanki 30%
-
4-5 łyżek soku z limonkiz 2 limonek
-
1 łyżeczka wódki
-
skórka z 1 limonki
-
kilka gałązek mięty
-
80- 120g erytrolu lub ksylitolu w pudrze(do smaku)
-
Potrzebne będą również
-
Mikser lub blender
-
Drobna tarka
-
Maszynka do lodów
-
Pojemnik do mrożenia
O przepisie:
Dziś kolejna propozycja na lato! KETO lody „śmietankowa limonka z miętą” przypadną do gustu zwłaszcza wielbicielom drinka Mojito. Kwaśna limonka i pachnąca mięta, przełamane tu są słodką śmietanką. Całość komponuje się wyśmienicie i baaaardzo orzeźwiająco.
KETO lody „śmietankowa limonka z miętą” to jeden z nielicznych przepisów z mojej najnowszej książki o KETO deserach, który ukazuje się tu, na blogu. Premiera książki już we wrześniu 2022. Obserwuj mój fanpage Ms. Fox, by dowiedzieć się o możliwości przedpremierowego zakupu. A tymczasem… poznaj moje poprzednie książki!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Śmietankowa limonka z miętą "Mojito" w wersji KETO - przygotowanieŚmietankę przelej do wysokiego naczynia. Limonkę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj jej skórkę i dodaj do śmietanki. Dodaj sok z limonki, wódkę, kilka gałązek mięty i wybrany zamiennik cukru w pudrze. Wymieszaj całość, a następnie dokładnie zblenduj. W trakcie śmietanka może się delikatnie ubić – to wręcz wskazane. |
2
Gotowe!
3H
|
Śmietankowa limonka z miętą w wersji KETO - mrożenieWlej masę do maszynki do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Ukręć lody to momentu uzyskania puszystej, lodowej konsystencji. Przełóż lody do pojemnika i włóż do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny. Przed podaniem wyjmij lody z zamrażalnika na kwadrans. |