Składniki:
-
DOMOWY LABNEH
-
400g jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1/2 łyżeczki soli
-
DODATKI DO LABNEH
-
100g pomidorków koktajlowych (świeżych lub pieczonych)
-
4 łyżki oliwy
-
1 szczypta sezamu lub czarnuszki
-
płatki chilli
-
świeże zioła
-
Do Labneh potrzebne będą również
-
1 opakowanie gazy
-
1 gumka recepturka lub nitka
-
1 sitko
-
wysoki słoik lub miska
O przepisie:
Labneh to prosty, a zarazem wyjątkowy serek z jogurtu, wywodzący się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jeśli zastanawiasz się, co to labneh, już tłumaczę: to gęsty, kremowy serek, powstający w wyniku odsączenia jogurtu naturalnego lub greckiego.
W smaku labneh jest delikatnie kwaskowy, aksamitny i niezwykle uniwersalny – możesz potraktować go jako alternatywę dla serka śmietankowego Philadelphia czy mascarpone.
Co ważne, przepis na labneh jest banalnie prosty, nie wymaga specjalnych składników ani sprzętu. To świetna propozycja dla osób na diecie keto, low carb, bezglutenowej i nie tylko. Wystarczą dwa składniki i odrobina cierpliwości, a domowy, delikatny ser labneh będzie gotowy!
Jak przygotować domowy Labneh, czyli serek z jogurtu greckiego?
Labneh powstaje w wyniku odsączenia odpowiednio doprawionego jogurtu greckiego przez gazę w ciągu 1-3 dni. Zwieńczeniem przygotowania labneh jest skropienie go oliwą i posypanie wybranymi przeprawami.
Jaką konsystencję ma Labneh?
Labneh ma charakterystyczną konsystencję serka śmietankowego, jaką znamy z serów typu Philadelphia. Dlatego może stanowić ich mniej kaloryczny zamiennik.
Jak podawać Labneh?
Serek labneh doskonale sprawdzi się:
- jako smarowidło do pieczywa – chlebka chmurki czy czystoziarnistego,
- jako baza do wytrawnych past i dipów,
- z oliwą, zatarem i warzywami – jako klasyczna bliskowschodnia przystawka,
- jako składnik sosów i farszy,
- do deserów (np. z dodatkiem orzechów, kakao i erytrytolu), na przykład jako krem do gofrów czy naleśników.
To jeden z tych przepisów, który zaskakuje prostotą, a zostaje na dłużej w kuchennym repertuarze!
Ponadto, w kuchni Bliskiego Wschodu Labneh bywa formowane dłońmi w kulki i obtaczane w przyprawach. Tak przygotowane i zalane oliwą (na przykład w słoiku) może spędzić w lodówce nawet kilka tygodni.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
72H
|
Przygotowanie LabnehGazę lub bawełnianą, cienką ściereczką rozwiń i wyłóż na sitko. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i solą. Wyłóż całość na przygotowany materiał. Zbierz razem i delikatnie skręć końce gazy oraz zwiąż sznurkiem lub gumką recepturką. Powieś gazę na wysokim słoiku lub wyłóż wraz z sitkiem na wysoką miskę, tak by serwatka mogła swobodnie spływać. Odstaw Labneh do lodówki na 12 godzin do 3 dni (im dłużej labneh pozostanie w lodówce, tym gęstszą będzie miał konsystencję). Raz na jakiś czas odlej nadmiar serwatki. |
2
Gotowe!
|
Domowy LabnehWyłóż powstały kremowy serek do wybranego naczynia. Następnie: 1) Wierzch udekoruj pieczonymi z czosnkiem i oliwą pomidorami koktajlowymi (mój ulubiony sposób). 2) Posyp labneh płatkami chilli, sezamem/czarnuszką i posiekanymi, świeżymi ziołami. 3) Uformuj labneh dłońmi w małe kulki, każdą obtocz w ulubionych przyprawach (na przykład w suszonych pomidorach z czosnkiem niedźwiedzim), ułóż w wysokim słoju i zalej oliwą. Tak przygotowany wytrzyma nawet kilka tygodni i będzie fantastyczną przekąską dla gości. |