0 0
Domowy Labneh 🌿

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
DOMOWY LABNEH
400g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
DODATKI DO LABNEH
100g pomidorków koktajlowych (świeżych lub pieczonych)
4 łyżki oliwy
1 szczypta sezamu lub czarnuszki
płatki chilli
świeże zioła
Do Labneh potrzebne będą również
1 opakowanie gazy
1 gumka recepturka lub nitka
1 sitko
wysoki słoik lub miska

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

198
kcal
3,6
B [g]
17,8
T [g]
5,4
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Domowy Labneh 🌿

Labneh, czyli Ser z Jogurtu Greckiego

  • 72H15M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • DOMOWY LABNEH

  • DODATKI DO LABNEH

  • Do Labneh potrzebne będą również

O przepisie:

Udostępnij

Moim odkryciem ostatnich dni jest LABNEH, czyli lekki miękki ser z jogurtu greckiego, wzorowany na kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce dość trudno dostępny, a jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu,

Z powodzeniem zastąpi serek śmietankowy w Chlebku Chmurka, ale przede wszystkim zachwyci Cię kremowym smakiem, jako dodatek do omletów, Cloud Bread, chleba czystoziarnistego lub wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka. 😍

Jak przygotować Labneh?

Labneh powstaje w wyniku odsączenia odpowiednio doprawionego jogurtu greckiego przez gazę w ciągu 2-3 dni. Zwieńczeniem przygotowania labneh jest skropienie go oliwą i posypanie wybranymi przeprawami.

Jaką konsystencję ma Labneh?

Labneh ma charakterystyczną konsystencję serka śmietankowego, jaką znamy z serów typu Philadelphia. Dlatego może stanowić ich mniej kaloryczny zamiennik.

Jak podawać Labneh?

Labneh możesz podawać na słono, jak w przepisie, ale także na słodko, z dodatkiem stewii i owoców, na przykład na niskowęglowodanych gofrach.

Ponadto, w kuchni Bliskiego Wschodu Labneh bywa formowane dłońmi w kulki i obtaczane w przyprawach. Tak przygotowane i zalane oliwą (na przykład w słoiku) może spędzić w lodówce nawet kilka tygodni.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
72H

Przygotowanie Labneh

Gazę rozwiń i wyłóż na sitko. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i solą. Wyłóż całość na gazę. Zbierz razem i delikatnie skręć końce gazy oraz zwiąż sznurkiem lub gumką recepturką.

"Powieś" gazę na wysokim słoiku lub wyłóż wraz z sitkiem na wysoką miskę, tak by płyny mogły swobodnie spływać. Odstaw Labneh do lodówki na 3 dni.

2
Gotowe!

Domowy Labneh

Po upływie 3 dni, wyłóż powstały ser do wybranego naczynia. Wierzch udekoruj świeżymi lub pieczonymi pomidorami. Całość skrop suto oliwą z oliwek, posyp płatkami chilli, sezamem i posiekanymi, świeżymi ziołami.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO tort
Poprzedni
KETO Tort czekoladowy 🍫
KETO pad thai
Następny
Pad Thai z krewetkami 🍤
KETO tort
Poprzedni
KETO Tort czekoladowy 🍫
KETO pad thai
Następny
Pad Thai z krewetkami 🍤
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here