Składniki:
-
DOMOWY LABNEH
-
400g jogurtu greckiego
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1/2 łyżeczki soli
-
DODATKI DO LABNEH
-
100g pomidorków koktajlowych (świeżych lub pieczonych)
-
4 łyżki oliwy
-
1 szczypta sezamu lub czarnuszki
-
płatki chilli
-
świeże zioła
-
Do Labneh potrzebne będą również
-
1 opakowanie gazy
-
1 gumka recepturka lub nitka
-
1 sitko
-
wysoki słoik lub miska
O przepisie:
Moim odkryciem ostatnich dni jest LABNEH, czyli lekki miękki ser z jogurtu greckiego, wzorowany na kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce dość trudno dostępny, a jednocześnie banalnie prosty w przygotowaniu,
Z powodzeniem zastąpi serek śmietankowy w Chlebku Chmurka, ale przede wszystkim zachwyci Cię kremowym smakiem, jako dodatek do omletów, Cloud Bread, chleba czystoziarnistego lub wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka. 😍
Jak przygotować Labneh?
Labneh powstaje w wyniku odsączenia odpowiednio doprawionego jogurtu greckiego przez gazę w ciągu 2-3 dni. Zwieńczeniem przygotowania labneh jest skropienie go oliwą i posypanie wybranymi przeprawami.
Jaką konsystencję ma Labneh?
Labneh ma charakterystyczną konsystencję serka śmietankowego, jaką znamy z serów typu Philadelphia. Dlatego może stanowić ich mniej kaloryczny zamiennik.
Jak podawać Labneh?
Labneh możesz podawać na słono, jak w przepisie, ale także na słodko, z dodatkiem stewii i owoców, na przykład na niskowęglowodanych gofrach.
Ponadto, w kuchni Bliskiego Wschodu Labneh bywa formowane dłońmi w kulki i obtaczane w przyprawach. Tak przygotowane i zalane oliwą (na przykład w słoiku) może spędzić w lodówce nawet kilka tygodni.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
72H
|
Przygotowanie LabnehGazę rozwiń i wyłóż na sitko. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i solą. Wyłóż całość na gazę. Zbierz razem i delikatnie skręć końce gazy oraz zwiąż sznurkiem lub gumką recepturką. "Powieś" gazę na wysokim słoiku lub wyłóż wraz z sitkiem na wysoką miskę, tak by płyny mogły swobodnie spływać. Odstaw Labneh do lodówki na 3 dni. |
2
Gotowe!
|
Domowy LabnehPo upływie 3 dni, wyłóż powstały ser do wybranego naczynia. Wierzch udekoruj świeżymi lub pieczonymi pomidorami. Całość skrop suto oliwą z oliwek, posyp płatkami chilli, sezamem i posiekanymi, świeżymi ziołami. |