0 0
Domowy Labneh 🌿

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
DOMOWY LABNEH
400g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
DODATKI DO LABNEH
100g pomidorków koktajlowych (świeżych lub pieczonych)
4 łyżki oliwy
1 szczypta sezamu lub czarnuszki
płatki chilli
świeże zioła
Do Labneh potrzebne będą również
1 opakowanie gazy
1 gumka recepturka lub nitka
1 sitko
wysoki słoik lub miska

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

198
kcal
3,6
B [g]
17,8
T [g]
5,4
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Domowy Labneh 🌿

Labneh, czyli Ser z Jogurtu Greckiego

  • 72H15M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • DOMOWY LABNEH

  • DODATKI DO LABNEH

  • Do Labneh potrzebne będą również

O przepisie:

Udostępnij

Labneh to prosty, a zarazem wyjątkowy serek z jogurtu, wywodzący się z kuchni Bliskiego Wschodu. Jeśli zastanawiasz się, co to labneh, już tłumaczę: to gęsty, kremowy serek, powstający w wyniku odsączenia jogurtu naturalnego lub greckiego.

W smaku labneh jest delikatnie kwaskowy, aksamitny i niezwykle uniwersalny – możesz potraktować go jako alternatywę dla serka śmietankowego Philadelphia czy mascarpone.

Co ważne, przepis na labneh jest banalnie prosty, nie wymaga specjalnych składników ani sprzętu. To świetna propozycja dla osób na diecie keto, low carb, bezglutenowej i nie tylko. Wystarczą dwa składniki i odrobina cierpliwości, a domowy, delikatny ser labneh będzie gotowy!

Jak przygotować domowy Labneh, czyli serek z jogurtu greckiego?

Labneh powstaje w wyniku odsączenia odpowiednio doprawionego jogurtu greckiego przez gazę w ciągu 1-3 dni. Zwieńczeniem przygotowania labneh jest skropienie go oliwą i posypanie wybranymi przeprawami.

Jaką konsystencję ma Labneh?

Labneh ma charakterystyczną konsystencję serka śmietankowego, jaką znamy z serów typu Philadelphia. Dlatego może stanowić ich mniej kaloryczny zamiennik.

Jak podawać Labneh?

Serek labneh doskonale sprawdzi się:

  • jako smarowidło do pieczywa – chlebka chmurki czy czystoziarnistego,
  • jako baza do wytrawnych past i dipów,
  • z oliwą, zatarem i warzywami – jako klasyczna bliskowschodnia przystawka,
  • jako składnik sosów i farszy,
  • do deserów (np. z dodatkiem orzechów, kakao i erytrytolu), na przykład jako krem do gofrów czy naleśników.

To jeden z tych przepisów, który zaskakuje prostotą, a zostaje na dłużej w kuchennym repertuarze!

Ponadto, w kuchni Bliskiego Wschodu Labneh bywa formowane dłońmi w kulki i obtaczane w przyprawach. Tak przygotowane i zalane oliwą (na przykład w słoiku) może spędzić w lodówce nawet kilka tygodni.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
72H

Przygotowanie Labneh

Gazę lub bawełnianą, cienką ściereczką rozwiń i wyłóż na sitko. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny i solą. Wyłóż całość na przygotowany materiał. Zbierz razem i delikatnie skręć końce gazy oraz zwiąż sznurkiem lub gumką recepturką.

Powieś gazę na wysokim słoiku lub wyłóż wraz z sitkiem na wysoką miskę, tak by serwatka mogła swobodnie spływać.

Odstaw Labneh do lodówki na 12 godzin do 3 dni (im dłużej labneh pozostanie w lodówce, tym gęstszą będzie miał konsystencję). Raz na jakiś czas odlej nadmiar serwatki.

2
Gotowe!

Domowy Labneh

Wyłóż powstały kremowy serek do wybranego naczynia. Następnie:

1) Wierzch udekoruj pieczonymi z czosnkiem i oliwą pomidorami koktajlowymi (mój ulubiony sposób).

2) Posyp labneh płatkami chilli, sezamem/czarnuszką i posiekanymi, świeżymi ziołami.

3) Uformuj labneh dłońmi w małe kulki, każdą obtocz w ulubionych przyprawach (na przykład w suszonych pomidorach z czosnkiem niedźwiedzim), ułóż w wysokim słoju i zalej oliwą. Tak przygotowany wytrzyma nawet kilka tygodni i będzie fantastyczną przekąską dla gości.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO creme brulee
Poprzedni
KETO Crème brûlée 🍮
KETO panna cotta
Następny
KETO panna cotta 🍮
KETO creme brulee
Poprzedni
KETO Crème brûlée 🍮
KETO panna cotta
Następny
KETO panna cotta 🍮