Składniki:
-
Omlet francuski
-
3 jajka
-
woda gazowana
-
10g masła
-
sól i pieprzdo smaku
-
pietruszka
O przepisie:
Śniadania na bazie jajek to jedna z moich ulubionych kategorii śniadaniowych. Pożywne, smaczne, łatwe wykonaniu i zazwyczaj na ciepło. Jedno z łatwiejszych śniadań tego typu to omlet francuski – jajka i masło to zawsze idealne połączenie. Ten nieskomplikowany omlet zabierze Cię w kulinarną podróż do romantycznej Francji. 🇫🇷
Jak przygotować omlet francuski?
Delikatne podrzucanie to jedyna metoda, by delikatny omlet się nie połamał. Wprawieni Francuzi i kucharze uzyskują wygląd „rogalika”. Wystarczy jednak, by omlet się zawinął, tak jak u mnie.
Do omleta francuskiego możesz dodawać różne składniki, takie jak ser, szynka czy szczypior. Pamiętaj jednak: żeby zachować delikatność i puszystość omleta, nie przesadź z ilością dodatków.
Przepis na francuskiego omleta znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
2M
|
Omlet francuski - przygotowanieRoztrzep dokładnie jajka. Dodaj wodę gazowaną, sól oraz pieprz do smaku i mieszaj jeszcze chwilę - tak by jajka były dobrze napowietrzone. |
2
Gotowe!
7M
|
Omlet francuski - smażenieRozpuść łyżeczkę masła na patelni i wlej jajka. Gdy spodnia warstwa się zetnie, zacznij delikatnie podrzucać omleta na patelni, by docelowo zawinął się w Twoją stronę. Dzięki temu w środku będzie mniej ścięty oraz bardzo delikatny i puszysty. Idealny francuski omlet ma żółty kolor i nie jest nadmiernie przypieczony. |
3
Gotowe!
1M
|
Omlet francuski - podanieOmleta przerzuć na talerz, udekoruj pietruszką i masłem. Dopraw w razie potrzeby. |