0 1
Omlet francuski 🧈🥚

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Omlet francuski
3 jajka
woda gazowana
10g masła
sól i pieprz do smaku
pietruszka

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

326
Kcal
23
B [g]
26
T [g]
0
W [g]

Omlet francuski 🧈🥚

Delikatny omlet po francusku

Cechy:
  • 10M
  • Porcji: 1
  • Łatwy

Składniki:

  • Omlet francuski

O przepisie:

Udostępnij

Śniadania na bazie jajek to jedna z moich ulubionych kategorii śniadaniowych. Pożywne, smaczne, łatwe wykonaniu i zazwyczaj na ciepło.  Jedno z łatwiejszych śniadań tego typu to omlet francuski – jajka i masło to zawsze idealne połączenie. Ten nieskomplikowany omlet zabierze Cię w kulinarną podróż do romantycznej Francji. 🇫🇷

Jak przygotować omlet francuski?

Delikatne podrzucanie to jedyna metoda, by delikatny omlet się nie połamał. Wprawieni Francuzi i kucharze uzyskują wygląd „rogalika”. Wystarczy jednak, by omlet się zawinął, tak jak u mnie.

Do omleta francuskiego możesz dodawać różne składniki, takie jak ser, szynka czy szczypior. Pamiętaj jednak: żeby zachować delikatność i puszystość omleta, nie przesadź z ilością dodatków.

Przepis na francuskiego omleta znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
2M

Omlet francuski - przygotowanie

Roztrzep dokładnie jajka. Dodaj wodę gazowaną, sól oraz pieprz do smaku i mieszaj jeszcze chwilę - tak by jajka były dobrze napowietrzone.

2
Gotowe!
7M

Omlet francuski - smażenie

Rozpuść łyżeczkę masła na patelni i wlej jajka. Gdy spodnia warstwa się zetnie, zacznij delikatnie podrzucać omleta na patelni, by docelowo zawinął się w Twoją stronę. Dzięki temu w środku będzie mniej ścięty oraz bardzo delikatny i puszysty. Idealny francuski omlet ma żółty kolor i nie jest nadmiernie przypieczony.

3
Gotowe!
1M

Omlet francuski - podanie

Omleta przerzuć na talerz, udekoruj pietruszką i masłem. Dopraw w razie potrzeby.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

schabowy
Poprzedni
KETO schabowe z kapustą zasmażaną 🍽
caprese
Następny
Sałatka Caprese 🍅
schabowy
Poprzedni
KETO schabowe z kapustą zasmażaną 🍽
caprese
Następny
Sałatka Caprese 🍅