0 0
Korzenna gorąca czekolada 🍫 BEZ CUKRU

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Gorąca czekolada bez cukru
150 ml śmietanki 36% (możesz zastąpić 100 ml kokosowej i podać bez bitej śmietany)
35g czekolady gorzkiej min. 80%
½ łyżeczki domowej przyprawy do piernika
1 laska cynamonu
Ok. 10 kropel stewii w płynie
Dekoracje (opcjonalnie)
pianki marshmallows (niewliczone w makro)
tarta czekolada do dekoracji (niewliczone w makro)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

543
Kcal
6,5
B [g]
51,5
T [g]
10
W [g]

Korzenna gorąca czekolada 🍫 BEZ CUKRU

Korzenne przyprawy, bita śmietana i pianki marshmallow

Cechy:
  • 15M
  • Porcji: 1
  • Łatwy

Składniki:

  • Gorąca czekolada bez cukru

  • Dekoracje (opcjonalnie)

O przepisie:

Udostępnij

Masz czasami ochotę „cheat meal” , a nie masz pomysłu co mogłoby to być? Brakuje Ci gorącego, czekoladowego napoju w długie i ciemne zimowe wieczory? Masz takie dni, które uratować może tylko czekolada?

Mam dla Ciebie wspaniały przepis, który spełnia powyższe kryteria! 😃

Pomysł na gorącą czekoladę powstał w mojej głowie, kiedy natknęłam się na bezcukrowe, amerykańskie pianki marshmallows. Od razu wyobraziłam je sobie rozpływające się w gorącym, czekoladowym trunku. Choć same pianki mnie nie zachwycają, to gęsta, gorąca czekolada zdecydowanie tak!

Przepis na gorącą czekoladę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

PRZYGOTOWANIE GORĄCEJ CZEKOLADY BEZ CUKRU

Do garnka wlej 100 ml śmietanki, dodaj przyprawę korzenną, laskę cynamonu oraz kilka kropel stewii. Zagotuj.
Pozostałą śmietanę ubij. Do wrzącej mikstury dodaj gorzką czekoladę i rozpuść ciągle mieszając.

2
Gotowe!
5M

PODAWANIE GORĄCEJ CZEKOLADY ZE STEWIĄ

Przelej gorącą czekoladę bez cukru do filiżanki, dekorując ubitą śmietaną.
Możesz dodać również pianki marshmallows bez cukru.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Kurczak Caprese z Bazyliowym Pesto
Poprzedni
Kurczak Caprese Pieczony z Pesto Genovese 🌿
Rosół Kolagenowy
Następny
Bulion kolagenowy z perliczką 🍲
Kurczak Caprese z Bazyliowym Pesto
Poprzedni
Kurczak Caprese Pieczony z Pesto Genovese 🌿
Rosół Kolagenowy
Następny
Bulion kolagenowy z perliczką 🍲