0 0
Ciasteczka Polvorones 🍪

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Polvorones
250g mąki migdałowej
100g smalcu
70g zmielonego erytrolu lub ksylitolu (+ do ewentualnego obsypania)
szczypta soli
¼ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

85
Kcal
1,8
B [g]
8,3
T [g]
0,4
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Ciasteczka Polvorones 🍪

HISZPAŃSKIE CIASTECZKA MIGDAŁOWE BEZ MĄKI PSZENNEJ

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 55M
  • Porcji: 25
  • Średni

Składniki:

  • KETO Polvorones

O przepisie:

Udostępnij

Dzisiaj mam dla Ciebie hiszpański przepis… świąteczny. A dokładniej: przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka migdałowe Polvorones (bez dodatku cukru i mąki pszennej).  Delikatne, kruche i idealnie nadające się na upominek dla przyjaciół. Tak też często są wykorzystywane w Hiszpanii. Pakowane są w kolorowe papierki, żeby uniknąć ich pokruszenia. Jednoczesna uczta dla oczu i podniebienia.

Uwielbiam Polvorones, a pojawiają się na blogu dziś, ponieważ w smaku przypominają mi… nasze polskie faworki! Idealnie przed tłustym czwartkiem.

Przepis na ciasteczka Polvorones znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
40M

Przygotowanie Ciasta do Polvorones Bez Mąki

Do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni wsadź na kilka minut wysypaną na papierze do pieczenia mąkę migdałową. Zamieszaj ją przynajmniej raz, by dobrze ją wysuszyć.

Gdy mąka ostygnie i nabierze temperatury pokojowej, dodaj do niej smalec, sól, przyprawy korzenne oraz słodzik i dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny do lodówki, w foliowym woreczku lub zawinięte w folię spożywczą.

2
Gotowe!
15M

KETO Polvorones - pieczenie

Z masy zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kulki, rozpłaszczając je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Piecz ciastka w temperaturze 200 stopni, do momentu delikatnego zarumienienia. Uważaj, by nie przypalić ciasteczek.

Pozostaw na blasze do ostudzenia, a następnie oprósz Polvorones zmielonym na puder ksylitolem lub erytrolem.

Uwaga: Makro w tym przepisie wyliczone jest dla całości (ok. 25-30 ciasteczek).

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Roladki wołowe
Poprzedni
Roladki wołowe 🍽
Bezcukrowe Ciasteczka Indyjskie
Następny
Barfi kokosowe z pistacjami 🥥 BEZ CUKRU
Roladki wołowe
Poprzedni
Roladki wołowe 🍽
Bezcukrowe Ciasteczka Indyjskie
Następny
Barfi kokosowe z pistacjami 🥥 BEZ CUKRU