Składniki:
-
KETO Polvorones
-
250g mąki migdałowej
-
100g smalcu
-
70g zmielonego erytrolu lub ksylitolu (+ do ewentualnego obsypania)
-
szczypta soli
-
¼ łyżeczki cynamonu
-
¼ łyżeczki kardamonu
O przepisie:
Dzisiaj mam dla Ciebie hiszpański przepis… świąteczny. A dokładniej: przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka migdałowe Polvorones (bez dodatku cukru i mąki pszennej). Delikatne, kruche i idealnie nadające się na upominek dla przyjaciół. Tak też często są wykorzystywane w Hiszpanii. Pakowane są w kolorowe papierki, żeby uniknąć ich pokruszenia. Jednoczesna uczta dla oczu i podniebienia.
Uwielbiam Polvorones, a pojawiają się na blogu dziś, ponieważ w smaku przypominają mi… nasze polskie faworki! Idealnie przed tłustym czwartkiem.
Przepis na ciasteczka Polvorones znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
40M
|
Przygotowanie Ciasta do Polvorones Bez MąkiDo rozgrzanego piekarnika do 170 stopni wsadź na kilka minut wysypaną na papierze do pieczenia mąkę migdałową. Zamieszaj ją przynajmniej raz, by dobrze ją wysuszyć. Gdy mąka ostygnie i nabierze temperatury pokojowej, dodaj do niej smalec, sól, przyprawy korzenne oraz słodzik i dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto i odstaw je na pół godziny do lodówki, w foliowym woreczku lub zawinięte w folię spożywczą. |
2
Gotowe!
15M
|
KETO Polvorones - pieczenieZ masy zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie kulki, rozpłaszczając je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pozostaw na blasze do ostudzenia, a następnie oprósz Polvorones zmielonym na puder ksylitolem lub erytrolem. Uwaga: Makro w tym przepisie wyliczone jest dla całości (ok. 25-30 ciasteczek). |