Składniki:
-
Fasolka szparagowa z zasmażką
-
300g fasolki szparagowej
-
30g masła
-
2 łyżki mąki migdałowej
-
sól
O przepisie:
Nie raz pytacie mnie o warzywne dodatki w diecie ketogenicznej. Jedną z sezonowych, letnich opcji jest łatwa w przygotowaniu fasolka szparagowa z keto-zasmażką na bazie mąki migdałowej. Banalna w przygotowaniu i po prostu pyszna!
Fasolkę szparagową możesz również podać z boczkiem (jak w przepisie na Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 🍽), szczyptą tartego parmezanu lub prażonym sezamem.
Przepis na fasolkę szparagową z zasmażką znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Fasolka szparagowa z zasmażkąFasolkę umyj i poucinaj końcówki. Wodę zagotuj i posól. Wrzuć do garnka fasolkę i gotuj 8–10 minut (spróbuj - fasolka powinna być miękka, ale nie rozpływająca się). W przypadku starszej fasolki, gotowanie może trwać nawet kwarans. Masło rozpuść na patelni i dodaj mąkę migdałową. Delikatnie posól. Chwilkę podsmażaj na wolnym ogniu, aż mąka się zarumieni. Fasolkę odcedź i dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj. Podawaj do mięsa lub ryby. |