0 0
Omlet śródziemnomorski

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
3 jajka
60g mozzarelli (białej - w kulce lub małych kuleczek)
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy z oliwek (lub oliwy z suszonych pomidorów)
1 garść świeżej rukoli lub świeżego szpinaku
1 łyżka śmietanki 30%
1 szczypta suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
posiekana bazylia lub pietruszka do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

506
kcal
29
B [g]
43
T [g]
3
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Omlet śródziemnomorski

KETO omlet z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Cechy:
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia
  • 15M
  • Porcji: 1
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Szukasz pomysłu na śniadanie keto, które nie tylko syci, ale też rozpieszcza smakiem i przywołuje wspomnienia wakacji w Toskanii? Omlet śródziemnomorski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi to doskonała propozycja na szybkie keto śniadanie, pełne zdrowych tłuszczów, białka i z niską zawartością węglowodanów. Sprawdzi się także jako lekki keto lunch – idealny w upalne dni lub w trakcie pracy zdalnej.

To danie łączy delikatność jajek z kremową mozzarellą i kwaskową nutą pieczonych pomidorków. Dodatek rukoli lub świeżego szpinaku

nada mu dodatkowej lekkości i świeżości, a suszone oregano podbije śródziemnomorski charakter.

Ten przepis świetnie wpisuje się w zasady diety ketogenicznej bez mięsa i jest przyjazny również dla osób na diecie low carb wegetariańskiej. Możesz go także dowolnie modyfikować, na przykład dodając czarne oliwki, cebulkę czy plasterki cukinii. W wersji bardziej klasycznej warto sięgnąć po szynkę parmeńską (oczywiście nie w wersji wege) lub suszone pomidory.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Rozgrzej oliwę na nieprzywierającej patelni (na średnim ogniu).

2
Gotowe!

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, lekko podsmaż przez 1–2 minuty, aż lekko zmiękną. Możesz je delikatnie posolić.

3
Gotowe!

W miseczce roztrzep jajka z solą, pieprzem, oregano i śmietanką - tak, by się spieniły.

4
Gotowe!

Wlej masę jajeczną na patelnię, lekko zamieszaj, by rozprowadzić równomiernie.

5
Gotowe!

Dodaj porwaną mozzarellę i szpinak (jeśli używasz) na wierzch. Smaż przez ok. 4–5 minut, aż spód się zetnie.

6
Gotowe!

Tu masz 3 opcje:
- przykryj omlet pokrywką, by jajka ścięły się również z góry
- włóż patelnię go piekarnika (o ile nie ma plastikowych elementów) i zrumień chwilę pod grillem
- silikonową łopatką złóż omlet na pół

7
Gotowe!

Gotowy omlet podaj z rukolą lub listkami bazylii, możesz też skropić go odrobiną oliwy z oliwek.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Jajka zapiekane w awokado
Poprzedni
Jajka zapiekane w awokado 🥑
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Następny
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Jajka zapiekane w awokado
Poprzedni
Jajka zapiekane w awokado 🥑
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Następny
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami