2 0
Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym-serowym

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
600g schabu od karczku
300g mozzarelli
300g pieczarek
40g masła klarowanego
Sos pomidorowo-serowy
500ml passaty pomidorowej
60ml oliwy z oliwek
40g parmezanu
1/2 małego pęczka świeżego oregano
20 listków bazylii
2 ząbki czosnku
do smaku soli
do smaku płatków chilli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

725
Kcal
52,6
B [g]
53
T [g]
8
W [g]

Schab z pieczarkami w sosie pomidorowym-serowym

Cechy:
  • 1H00M
  • Porcji: 4
  • Medium

Składniki:

  • Sos pomidorowo-serowy

O przepisie:

Udostępnij

Schab z pieczarkami zapieczony pod mozzarellą w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół i parmezanu. Smaczne danie, które kilka lat temu szykowałam w wersji nie-keto. Dziś, już przerobione, świetnie nada się dla każdego adepta kuchni ketogenicznej 😉

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Przygotowanie sosu pomidorowo-serowego

Passatę wymieszaj z oliwą z oliwek, tartym parmezanem i posiekanymi przyprawami. Podgrzewaj na wolnym ogniu.

2
Gotowe!
20M

Schab (koniecznie od karczku lub chudą karkówkę) pokrój na 4 kotlety i każdy z nich rozbij (do wysokości około pół centymetra - polecam nakłuwacz do mięsa, dzięki któremu mięso będzie miękkie) , posól i popieprz. Odstaw na chwilę.
W międzyczasie umyj pieczarki i podsmaż na połowie masła klarowanego. Dopraw solą i pieprzem, dodaj połowę mozzarelli i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Odstaw farsz na bok.

3
Gotowe!
25M

Na patelni zwilżonej pozostałym masłem klarowanym, na większym ogniu, obsmaż schab do zarumienienia z obu stron.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Kotlety włóż na kilka minut do sosu pomidorowego, a następnie wyłóż na blachę do pieczenia. Na każdego kotleta wyłóż 1/4 farszu i przykryj całość pozostałą mozzarellą. Piecz w piekarniku do momentu zarumienienia sera (kilka minut).

4
Gotowe!
5M

Podawaj z sosem pomidorowym i wybraną surówką. U mnie garstka groszku cukrowego podsmażonego na maśle.
Schab możesz również z powodzeniem zamrozić na później :)

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Brownie z masłem orzechowym
Poprzedni
Brownie z masłem orzechowym
Awanturka - pasta z makreli i twarogu
Następny
“Awanturka” – pasta z makreli i twarogu
Brownie z masłem orzechowym
Poprzedni
Brownie z masłem orzechowym
Awanturka - pasta z makreli i twarogu
Następny
“Awanturka” – pasta z makreli i twarogu