Składniki:
-
600g schabu od karczku
-
300g mozzarelli
-
300g pieczarek
-
40g masła klarowanego
-
Sos pomidorowo-serowy
-
500ml passaty pomidorowej
-
60ml oliwy z oliwek
-
40g parmezanu
-
1/2 małego pęczka świeżego oregano
-
20 listków bazylii
-
2 ząbki czosnku
-
do smaku soli
-
do smaku płatków chilli
O przepisie:
Schab z pieczarkami zapieczony pod mozzarellą w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół i parmezanu. Smaczne danie, które kilka lat temu szykowałam w wersji nie-keto. Dziś, już przerobione, świetnie nada się dla każdego adepta kuchni ketogenicznej 😉
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie sosu pomidorowo-serowegoPassatę wymieszaj z oliwą z oliwek, tartym parmezanem i posiekanymi przyprawami. Podgrzewaj na wolnym ogniu. |
2
Gotowe!
20M
|
Schab (koniecznie od karczku lub chudą karkówkę) pokrój na 4 kotlety i każdy z nich rozbij (do wysokości około pół centymetra - polecam nakłuwacz do mięsa, dzięki któremu mięso będzie miękkie) , posól i popieprz. Odstaw na chwilę. |
3
Gotowe!
25M
|
Na patelni zwilżonej pozostałym masłem klarowanym, na większym ogniu, obsmaż schab do zarumienienia z obu stron. |
4
Gotowe!
5M
|