Składniki:
-
4 kawałki schabu po 150g każdy
-
120g mozarelli w plastrach
-
4 plastry boczku
-
8 suszonych pomidorów w oliwie
-
80g mąki migdałowej
-
20g parmezanu
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
-
odrobina pieprzu
-
2 ząbki czosnku
-
do smażenia: smalec
O przepisie:
Panierowane kieszonki schabowe nie są daniem przypominającym „dietetyczne”. Za to właśnie kochamy dietę ketogeniczną ?Kieszonki to pomysł na troszkę inną aranżację kotleta schabowego.
Inspiracją dla mnie był przepis mojej Mamy, który lekko podrasowałam, aby spełniał wymogi diety – bułkę tartą zamieniłam na panierkę ketogeniczną, dodałam boczek, trochę więcej sera i voilà ?
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Kotlety schabowe umyj i dobrze rozbij. Z jednej strony (wewnętrznej) natrzyj kotlety dwoma ząbkami wyciśniętego czosnku, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kotlet połóż 3 plasterki mozzarelli, plaster boczku i po dwa suszone pomidory, a następnie złóż kotlety w kieszonki. |
2
Gotowe!
|
Mąkę migdałową przesyp większego, głębokiego talerza. Parmezan zetrzyj na drobnej tarce (lepszy tu będzie tarty, niż drobno mielony – lepiej spaja panierkę). Wymieszaj ze sobą oba składniki. W drugim talerzu roztrzep widelcem jajko. Kotlety zamocz najpierw w jajku, a potem obtocz w panierce. Smaż na smalcu. Po usmażeniu podaj z ulubioną sałatką mocno skropioną oliwą ? |