Składniki:
-
6 żółtek jaja
-
1/2 litra mleka 3,2% bez laktozy
-
1 spora laska wanilii
-
150 ml śmietanki 30%
-
15 g stewiilub do smaku
-
100 g erytrolu w pudrzelub do smaku
O przepisie:
Lody są moim ulubionym deserem. Od kiedy wyeliminowałam cukier w diecie, zastanawiałam się jak przetrwam lato. Szybko jednak okazało się, że przygotowanie lodów bez cukru nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Najpierw spróbowałam sorbetu truskawkowego, a teraz lodów waniliowych. 😃 Wyszły bajeczne – odpowiednio słodkie i bardzo kremowe.
Jak przygotować aksamitne keto lody waniliowe bez cukru?
Sekretem uzyskania aksamitnych lodów waniliowych jest dodanie żółtek do masy. Wpierw przygotowujemy tak zwany krem angielski (custard) na bazie mleka i żółtek, następnie mieszamy go z puszystą bitą śmietaną. Tak przygotowana masa lodowa jest gęsta i napowietrzona, a dzięki temu po zmrożeniu po prostu pyszna!
Edit. KETO lody waniliowe są jednym z ulubionych przepisów Czytelników. Receptura powstała w kwietniu 2016, teraz doczekała się aktualizacji.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Lody waniliowe bez cukru - przygotowanie masyZiarna z 1 laski wanilii dodaj do mleka i zagotuj. W międzyczasie żółtka utrzyj w mikserze ze stewią, do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj gorące mleko do żółtek i nadal miksuj. |
2
Gotowe!
|
Przygotowanie kremu angielskiegoPowstały krem przelej z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do zgęstnienia. Optymalna temperatura to ok. 85 stopni, nie doprowadzając do zagotowania kremu angielskiego - masa się zważy. |
3
Gotowe!
|
Chłodzenie masy lodowejGdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij go z palnika i przelej do chłodnego naczynia. Dodaj erytrol i mieszaj do momentu rozpuszczenia kryształków. Odstaw krem na dłuższą chwilę, a następnie schowaj do lodówki na minimum kilka godzin. Śmietankę ubij, dodaj do zimnego już kremu i dokładnie wymieszaj. |
4
Gotowe!
|
Kręcenie lodów waniliowychMasę wlej do maszynki do lodów i kręć około 40 minut, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do zamrażalnika. Muszę się przyznać, że mi cierpliwości zabrakło i wyjadałam lody już z maszynki. 😉 Idealną konsystencję uzyskasz jednak dopiero po kilku godzinach w zamrażalniku. |
5
Gotowe!
|
Lody waniliowe bez maszynkiJeśli nie posiadasz maszynki do lodów i nie chcesz w nią zainwestować (polecam, za 150-180 zł można już mieć fajny sprzęt), lody zamrażaj bezpośrednio w zamrażalniku przez kilka godzin, co pół godziny miksując, aby je napowietrzyć i pozbyć się kryształków lodu. Smacznego ❤️ |