0 0
KETO lody waniliowe bez cukru 🍨

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
6 żółtek jaja
1/2 litra mleka 3,2% bez laktozy
1 spora laska wanilii
150 ml śmietanki 30%
15 g stewii lub do smaku
100 g erytrolu w pudrze lub do smaku

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

186
Kcal
4,6
B [g]
15,8
T [g]
4,8
W [g] netto

KETO lody waniliowe bez cukru 🍨

KETO lody waniliowe ze stewią

  • 4 godz.
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Lody są moim ulubionym deserem. Od kiedy wyeliminowałam cukier w diecie, zastanawiałam się jak przetrwam lato. Szybko jednak okazało się, że przygotowanie lodów bez cukru nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Najpierw spróbowałam sorbetu truskawkowego, a teraz lodów waniliowych. 😃 Wyszły bajeczne – odpowiednio słodkie i bardzo kremowe.

Jak przygotować aksamitne keto lody waniliowe bez cukru?

Sekretem uzyskania aksamitnych lodów waniliowych jest dodanie żółtek do masy. Wpierw przygotowujemy tak zwany krem angielski (custard) na bazie mleka i żółtek, następnie mieszamy go z puszystą bitą śmietaną. Tak przygotowana masa lodowa jest gęsta i napowietrzona, a dzięki temu po zmrożeniu po prostu pyszna!

Edit. KETO lody waniliowe są jednym z ulubionych przepisów Czytelników. Receptura powstała w kwietniu 2016, teraz doczekała się aktualizacji.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Lody waniliowe bez cukru - przygotowanie masy

Ziarna z 1 laski wanilii dodaj do mleka i zagotuj. W międzyczasie żółtka utrzyj w mikserze ze stewią, do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj gorące mleko do żółtek i nadal miksuj.

2
Gotowe!

Przygotowanie kremu angielskiego

Powstały krem przelej z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do zgęstnienia. Optymalna temperatura to ok. 85 stopni, nie doprowadzając do zagotowania kremu angielskiego - masa się zważy.

3
Gotowe!

Chłodzenie masy lodowej

Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij go z palnika i przelej do chłodnego naczynia. Dodaj erytrol i mieszaj do momentu rozpuszczenia kryształków. Odstaw krem na dłuższą chwilę, a następnie schowaj do lodówki na minimum kilka godzin.

Śmietankę ubij, dodaj do zimnego już kremu i dokładnie wymieszaj.

4
Gotowe!

Kręcenie lodów waniliowych

Masę wlej do maszynki do lodów i kręć około 40 minut, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do zamrażalnika. Muszę się przyznać, że mi cierpliwości zabrakło i wyjadałam lody już z maszynki. 😉 Idealną konsystencję uzyskasz jednak dopiero po kilku godzinach w zamrażalniku.

5
Gotowe!

Lody waniliowe bez maszynki

Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów i nie chcesz w nią zainwestować (polecam, za 150-180 zł można już mieć fajny sprzęt), lody zamrażaj bezpośrednio w zamrażalniku przez kilka godzin, co pół godziny miksując, aby je napowietrzyć i pozbyć się kryształków lodu.

Smacznego ❤️

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

fajitas
Poprzedni
Fajitas z guacamole i nachosami 🥑
Domowe Guacamole Przepis
Następny
Domowe guacamole 🥑🌶
fajitas
Poprzedni
Fajitas z guacamole i nachosami 🥑
Domowe Guacamole Przepis
Następny
Domowe guacamole 🥑🌶