0 0
Lody waniliowe bez cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
6 żółtek jaja
0,5 litra mleka 3,2%
1 laska wanilii
150 ml śmietanki 30%
15 g stewii
3 łyżki erytrolu

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

222,6
Kcal
6,2
B [g]
15,8
T [g]
4,7
W [g]

Lody waniliowe bez cukru

Kremowe, ketogeniczne lody waniliowe

Cechy:
  • 4 godz.
  • Porcji: 6
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Podziel się

Lody są moim ulubionym deserem i od kiedy zrezygnowałam z jedzenia węglowodanów, zastanawiałam się jak przetrwam lato 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Szybko okazało się, że przygotowanie lodów bez cukru nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Najpierw spróbowałam sorbetu truskawkowego, a dziś lodów waniliowych 🍧😍 Wyszły bajeczne – odpowiednio słodkie i bardzo kremowe. O ile w sorbecie konsystencja była odrobinę zbyt zwarta, tak tutaj jest ona idealna.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Ziarna z 1 laski wanilii dodaj do mleka i zagotuj. W międzyczasie żółtka utrzyj w mikserze ze stewią, do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj gorące mleko do żółtek i nadal miksuj.

2
Gotowe!

Powstały krem przelej z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas intensywnie mieszając i nie doprowadzając do zagotowania (!). Szczególnie ważny jest ten ostatni etap – mi za pierwszym razem krem się zwarzył pod wpływem za wysokiej temperatury 😉

3
Gotowe!

Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij go z palnika i przelej do chłodnego naczynia. Dodaj ksylitol i intensywnie mieszaj do momentu rozpuszczenia kryształków. Odstaw krem na dłuższą chwilę, a następnie schowaj do lodówki.

4
Gotowe!

Śmietankę ubij, dodaj do zimnego już kremu i dokładnie wymieszaj. Kręć około 40 minut w maszynce do lodów, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do zamrażalnika. Muszę się przyznać, że mi cierpliwości zabrakło i wyjadałam lody już z maszynki 😉 Idealną konsystencję uzyskasz jednak dopiero po kilku godzinach w zamrażalniku.

5
Gotowe!

Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów i nie chcesz w nią zainwestować (polecam, za 150-180 zł można już mieć fajny sprzęt), lody zamrażaj bezpośrednio w zamrażalniku przez kilka godzin, co pół godziny miksując, aby je napowietrzyć i pozbyć się kryształków lodu.

Smacznego ❤️

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

pierś z kurczaka z mascarpone
poprzednie
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami
Lody waniliowe bez cukru 1
następne
Domowy burger wołowy
pierś z kurczaka z mascarpone
poprzednie
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami
Lody waniliowe bez cukru 2
następne
Domowy burger wołowy