0 0
Lody waniliowe bez cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
6 żółtek jaja
0,5 litra mleka 3,2%
1 laska wanilii
150 ml śmietanki 30%
15 g stewii
3 łyżki erytrolu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

222,6
Kcal
6,2
B [g]
15,8
T [g]
4,7
W [g] netto

Lody waniliowe bez cukru

Kremowe, ketogeniczne lody waniliowe

Cechy:
Kuchnia:
  • 4 godz.
  • Porcji: 6
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Lody są moim ulubionym deserem i od kiedy zrezygnowałam z jedzenia węglowodanów, zastanawiałam się jak przetrwam lato ? Nie byłabym sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Szybko okazało się, że przygotowanie lodów bez cukru nie jest aż tak bardzo skomplikowane. Najpierw spróbowałam sorbetu truskawkowego, a dziś lodów waniliowych ?? Wyszły bajeczne – odpowiednio słodkie i bardzo kremowe. O ile w sorbecie konsystencja była odrobinę zbyt zwarta, tak tutaj jest ona idealna.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Ziarna z 1 laski wanilii dodaj do mleka i zagotuj. W międzyczasie żółtka utrzyj w mikserze ze stewią, do uzyskania jasnożółtego koloru i puszystej konsystencji. Stopniowo dodawaj gorące mleko do żółtek i nadal miksuj.

2
Gotowe!

Powstały krem przelej z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas intensywnie mieszając i nie doprowadzając do zagotowania (!). Szczególnie ważny jest ten ostatni etap – mi za pierwszym razem krem się zwarzył pod wpływem za wysokiej temperatury ?

3
Gotowe!

Gdy krem zacznie gęstnieć, zdejmij go z palnika i przelej do chłodnego naczynia. Dodaj ksylitol i intensywnie mieszaj do momentu rozpuszczenia kryształków. Odstaw krem na dłuższą chwilę, a następnie schowaj do lodówki.

4
Gotowe!

Śmietankę ubij, dodaj do zimnego już kremu i dokładnie wymieszaj. Kręć około 40 minut w maszynce do lodów, a następnie zamknij w szczelnym pojemniku i schowaj do zamrażalnika. Muszę się przyznać, że mi cierpliwości zabrakło i wyjadałam lody już z maszynki ? Idealną konsystencję uzyskasz jednak dopiero po kilku godzinach w zamrażalniku.

5
Gotowe!

Jeśli nie posiadasz maszynki do lodów i nie chcesz w nią zainwestować (polecam, za 150-180 zł można już mieć fajny sprzęt), lody zamrażaj bezpośrednio w zamrażalniku przez kilka godzin, co pół godziny miksując, aby je napowietrzyć i pozbyć się kryształków lodu.

Smacznego ❤️

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

pierś z kurczaka z mascarpone
Poprzedni
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami
Domowy keto burger wołowy 1
Następny
Domowy keto burger wołowy
pierś z kurczaka z mascarpone
Poprzedni
Pierś z kurczaka z mascarpone i pomidorami
Domowy keto burger wołowy 2
Następny
Domowy keto burger wołowy