Składniki:
-
1 limonka
-
1 garść świeżej mięty(kilka listków na porcję)
-
100 ml rumu
-
50 ml gazowanej wody
-
2 łyżki erytrolu(lub ksylitolu)
-
kruszony lóddo wypełnienia szklanek
O przepisie:
Mojito [mo-hi-to], czyli orzeźwiający kubański drink na bazie rumu, w oryginale (niestety) pełen jest cukru. Dziś proponuję Ci bezcukrową wersję tego koktajlu, o ograniczonej zawartości węglowodanów.
Uwaga. Alkohol sam w sobie ma znikome wartości odżywcze, więc nie zastąpi pełnoprawnego posiłku. Jeśli unikasz alkoholu, nie dodawaj do mojito rumu, a otrzymasz pyszny, orzeźwiającą lemoniadę. Jeśli masz ochotę na drinka alkoholowego, pamiętaj, że umiar ma znaczenie. Z mojego doświadczenia warto również w trakcie spożywania alkoholu zadbać również o wysokotłuszczowy posiłek / przekąskę.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
MOJITO BEZ CUKRU - przygotowanie drinkaNaszykuj wysokie szklanki. Limonkę umyj i sparz wrzątkiem. Pokrój owoc na ćwiartki i włóż po dwie części do szklanki. Dodaj po łyżce erytrolu, listki mięty i rozgnieć tłuczkiem barmańskim (lub długą łyżeczką). Dolej rum i wymieszaj. Uzupełnij szklanki kruszonym lodem i na koniec dolej wody. Ponownie wymieszaj. Mojito bez cukru możesz przygotować również w shakerze. |