Składniki:
-
Bezglutenowy, keto sernik (okrągła forma 24-26 cm)
-
800g twarogu śmietankowego(17% tłuszczu)
-
8 jajek
-
120g masła
-
3 łyżki mąki migdałowej drobno mielonej
-
1 laska wanilii
-
słodzik w pudrze do smaku(u mnie 180g mielonego erytrolu)
-
DODATKI (niewliczone w makro)
O przepisie:
Czy wyobrażasz sobie polskie święta bez sernika? To tradycyjne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Z bloga znasz już sernik wiedeński. Dzisiaj proponuje Ci jego wersję świąteczną, z dodatkiem domowego dżemu jagodowego.
Jeżeli chcesz jeszcze bardziej podbić tłuszcze, niż te w proponowanej przeze mnie wersji- część twarogu zamienić możesz na ser mascarpone. Wyjdzie równie pyszny.
Przepis na tradycyjny sernik bez mąki i cukru znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Keto sernik - przygotowanieTwaróg zmiel trzykrotnie. Białka ubij na sztywno. Do twarogu dodaj żółtka, miąższ z laski wanilii, mąkę migdałową, wybrany słodzik i rozpuszczone, ostudzone masło. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubite białka i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Przelej masę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. |
2
Gotowe!
1H
|
Bezglutenowy sernik z jagodami - pieczenie oraz sposób podaniaPiecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź. |