Składniki:
-
Pieczone kacze udka
-
4 udka z kaczki
-
garść świeżej żurawiny
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
½ łyżeczki suszonego tymianku
-
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżki oliwy
-
sok z 1/2 cytryny
-
1 łyżka ksylitolu
-
Sól i pieprz
-
Kilka gałązek rozmarynu
-
4 łyżeczki żurawiny bez cukru
O przepisie:
Jednym z moich ulubionych przepisów, pochodzących z kuchni mojej Mamy są pieczone, kacze udka. Aromat pieczonego mięsa zawsze unosi się po domu, a ich smak podbije każde podniebienie. Świeża żurawina, która dzisiaj znajdzie się w przepisie, fantastycznie podkreśla aromat mięsa, a cała potrawa idealnie nada się na uroczysty obiad, na przykład świąteczny.
Przepis na pieczone kacze uda znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
24H
|
Zamarynowanie kaczych udekUmyte udka zamarynuj w oliwie, majeranku, tymianku, startym czosnku, soku z cytryny i ksylitolu. Wymieszane schowaj do lodówki i pozostaw na 24 godziny. |
2
Gotowe!
1H40M
|
Pieczenie udek z kaczkiPo wyciągnięciu udek z lodówki umieść je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 100 minut. Co jakiś czas podlewaj udka powstałym sosem. |
3
Gotowe!
|
Podanie udek z KaczkiKacze udka podać możesz z żurawiną bez cukru i colesławem. |