Składniki:
-
Sangria 🥂 z Cavą bez cukru
-
750 ml schłodzonego wina wytrawnego Cavalub innego białego wytrawnego, delikatnie musującego
-
100 ml rumu
-
1 pomarańcza
-
1 brzoskwinia
-
1 cytryna
-
5 gałązek świeżej mięty
-
200ml wody gazowanej
-
do smaku stewii w płynie
-
lód w kostkach
-
Opcjonalne składniki Sangria de Cava bez cukru
-
owoce jagodowe
-
arbuz
O przepisie:
Orzeźwiający hiszpański drink na bazie wina Cava, jednego z moich ulubionych. 😉 Musujący, pełny cytrusowo-miętowego aromatu i delikatnej słodkości stewii, ot biała Sangria de Cava.
Uwaga. Alkohol sam w sobie ma znikome wartości odżywcze, więc nie zastąpi pełnoprawnego posiłku. Jeśli unikasz alkoholu, wino możesz zastąpić bezalkoholowym, otrzymując pyszny, orzeźwiający napój. Jeśli masz ochotę na drinka alkoholowego, pamiętaj, że umiar ma znaczenie. Z mojego doświadczenia warto również w trakcie spożywania alkoholu zadbać również o wysokotłuszczowy posiłek / przekąskę.
Orientacyjne makro wyliczone dla tego przepisu przy założeniu, że wraz z drinkiem, zjesz owoce nasączone alkoholem. W przeciwnym wypadku, naturalnie, liczba węglowodanów będzie o wiele niższa (do 4g węglowodanów netto na porcję).
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Biała Sangria Bez Cukru - PrzygotowaniePomarańczę i cytrynę sparz oraz wyszoruj. Brzoskwinię umyj. Pokrój owoce na plastry i wrzuć do dużego, min. 1,5 l dzbanka. Dodaj umyte gałązki mięty. Do dzbanka wlej Cavę, rum i wodę. Dosłodź do smaku stewią i dokładnie wymieszaj, wyciskając łyżką sok z owoców. Uzupełnij lodem i odstaw na chwilę. Podawaj w szklankach lub kieliszkach (warto przełożyć do nich również odrobinę lodu i owoców z dzbanka). |