Składniki:
-
Cytrynowe babeczki KETO
-
280g mąki migdałowej
-
120g masła
-
250ml maślanki
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
skórka z dwóch cytryn(żółta część)
-
2 jajka
-
szczypta wanilii
-
120g wybranego słodzika
O przepisie:
Muffinki bywały niedoceniane jako wypieki. Całe szczęście to się zmieniło. Te banalne w wykonaniu babeczki ciastka doczekały się swoich pięciu minut i występowały w roli głównej w tortach weselnych oraz jako cupcakes z kremem. Oczywiście muffinowymi mistrzami okrzykuje się Amerykanów.
W tym przepisie proponuję Ci cytrynową, rozpływającą się w ustach wersję muffinek bez cukru i mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako słodki przysmak na co dzień, ale również jako wielkanocne babeczki cytrynowe.
Przepis na lemon cupcakes znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
KETO Muffinki Cytrynowe - przygotowanie ciastaWymieszaj ze sobą żółtka jaj, rozpuszczone i ostudzone masło, maślankę, mąkę migdałową, wanilię, skórkę cytrynową, słodzik i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubite białka i całość jeszcze raz wymieszaj. |
2
Gotowe!
25M
|
Babeczki cytrynowe bez cukru - pieczenieRozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ciasto nałóż do 12 foremek na muffiny i piecz przez 30 minut. |
3
Gotowe!
5M
|
KETO Muffiny - dekorowanieDo dekoracji możesz użyć KETO Creme Pattisiere mojego przepisu lub podawać je ze słodzikiem w formie pudru. |