Składniki:
-
6 żółtek
-
500 ml mleka
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
1 laska wanili (lub szczypta suszonej wanili)
-
30 g masła
-
80 g ksylitolu lub erytrolu
O przepisie:
Francuska sztuka cukiernicza obfita jest w najróżniejsze kremy. To na nich bazuje większość pysznych deserów.
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że kremy te idealnie nadają się na deser same!
Crème pâtissière to jeden z tych przysmaków. W smaku i strukturze przypomina budyń waniliowy. Oryginalny przepis bazuje na sporej ilości mleka i mąki ziemniaczanej, ja jednak zmieniłam proporcję tych składników, dzięki czemu powstała wersja niskowęglowodanowa.
W tym przepisie proponuję Ci keto crème pâtissière o delikatnej, lejącej się konsystencji, które możesz podać z owocami jagodowymi, bitą śmietaną, czy jako krem do tarty z owocami lub lemon cupcakes.
Jeśli na potrzeby Twojej diety, potrzebujesz zmniejszyć udział węglowodanów, a zwiększyć tłuszczy – zmniejsz ilość użytej mąki ziemniaczanej w keto crème pâtissière i użyj większej porcji masła. Krem będzie wówczas bardziej maślany w smaku i konsystencji.
Przepis na crème pâtissière znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Przygotowanie crème pâtissière w wersji ketoLaskę wanilii przetnij na pół i łyżeczką zbierz nasionka. Wrzuć do mleka całość ( nasiona i laskę) i zagotuj. |
2
Gotowe!
7M
|
Gotowanie crème pâtissièrePrzelej masę do garnka i podgrzej na wolnym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy krem się zagotuje i zaczną pojawiać się bombelki powietrza podgrzewaj jeszcze przez minutę energicznie mieszając. |
3
Gotowe!
3M
|
Studzenie keto crème pâtissièreGotową masę przelej do zimnego naczynia, zmiksuj i odstaw do ostygnięcia. |