Składniki:
-
250g mascarpone
-
200ml śmietanki 30%
-
30g gorzkiej czekolady min. 80%
-
1 laska wanilii
-
200g owoców jagodowych
-
3 łyżki chipsów kokosowych
-
do smaku stewii w płynieu mnie kilkanaście kropelek
O przepisie:
Deser, który nadaje się na każdą okazję. Na randkę z mężem, do kawy z przyjaciółką, czy też jako deser serwowany przy rodzinnym stole. Łatwy w przygotowaniu, idealnie łączy ze sobą słodkie akcenty serka mascarpone, cierpkie nuty owoców oraz wytrawny smak czekolady. W wersji lżejszej mascarpone może zastąpić bita śmietana z owocami.
Reklama produktów KETO, których sama używam do przygotowywania posiłków
Przepis mascarpone z owocami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
25M
|
Przygotowanie KETO mascarpone z owocamiW kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, po czym ostudź ją delikatnie (tak, by pozostała w lejącej formie). Umyj i osusz owoce, a na suchej patelni upraż chipsy kokosowe. Ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone, miąższ z laski wanilii i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj stewii do smaku i wymieszaj. Podziel na 6 porcji, układaj warstwami: krem ze śmietanki i mascarpone, owoce, krem ze śmietanki i mascarpone. Górę polej roztopioną czekoladą i posyp kokosem! Deser możesz również przechować w lodówce i zostawić na kolejny dzień. |