0 0
Mascarpone z owocami 🍓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
250g mascarpone
200ml śmietanki 30%
30g gorzkiej czekolady min. 80%
1 laska wanilii
200g owoców jagodowych
3 łyżki chipsów kokosowych
do smaku stewii w płynie u mnie kilkanaście kropelek

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

338
Kcal
4
B [g]
32
T [g]
7
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Mascarpone z owocami 🍓

KETO KREM NA BAZIE MASCARPONE Z OWOCAMI JAGODOWYMI

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 25M
  • Porcji: 6
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Deser, który nadaje się na każdą okazję. Na randkę z mężem, do kawy z przyjaciółką, czy też jako deser serwowany przy rodzinnym stole. Łatwy w przygotowaniu, idealnie łączy ze sobą słodkie akcenty serka mascarpone, cierpkie nuty owoców oraz wytrawny smak czekolady. W wersji lżejszej mascarpone może zastąpić bita śmietana z owocami.


Reklama produktów KETO, których sama używam do przygotowywania posiłków

Przepis mascarpone z owocami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
25M

Przygotowanie KETO mascarpone z owocami

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, po czym ostudź ją delikatnie (tak, by pozostała w lejącej formie). Umyj i osusz owoce, a na suchej patelni upraż chipsy kokosowe.

Ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj mascarpone, miąższ z laski wanilii i jeszcze chwilę ubijaj. Dodaj stewii do smaku i wymieszaj.

Podziel na 6 porcji, układaj warstwami: krem ze śmietanki i mascarpone, owoce, krem ze śmietanki i mascarpone. Górę polej roztopioną czekoladą i posyp kokosem!

Deser możesz również przechować w lodówce i zostawić na kolejny dzień.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyczka diety ketogenicznej od ponad 7 lat. Miłośniczka podróży, psów i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych składników, tworząc przepisy, które łączą smak, prostotę i odżywczą równowagę. Jej kuchnia to nie restrykcja, lecz ciekawość - sposób, by cieszyć się smakami świata również w wersji KETO. Na co dzień przedsiębiorczyni, strateg i specjalistka SEO, łącząca analityczne myślenie z kreatywnością w kuchni.

Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽