2 0
KETO Muffinki kokosowe z owocami leśnymi

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Ciasto do muffinek
60g mąki kokosowej
100g masła
4 jajka
60ml maślanki (lub śmietany 18%)
1 łyżeczka mielonej wanilii
1 łyżka kakao
do smaku erytrolu (u mnie kilka łyżek)
1 garstka owoców leśnych / jagodowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja cupcakes
150 ml śmietany 36% / 42%

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

161
Kcal
3,2
B [g]
15,4
T [g]
1,8
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Muffinki kokosowe z owocami leśnymi

Ketogeniczne muffinki bez cukru

  • 50M
  • Porcji: 12
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto do muffinek

  • Dekoracja cupcakes

O przepisie:

Udostępnij

Już dłuższy czas przymierzałam się do upieczenia muffinek w wersji low carb, ale nie było to łatwe zadanie. Zanim przeszłam na dietę ketogeniczną miałam swój ulubiony przepis na muffinki. Szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, z dodatkiem serka mascarpone i bitej śmietany. No i… nafaszerowane mąką i cukrem.

O ile zastąpienie cukru to nie  problem, to znalezienie dobrego zamiennika mąki w w muffinkach było wyzwaniem. Na ratunek przyszła (za) rzadko wykorzystywana przeze mnie mąka kokosowa. Pomimo właściwości absorpcyjnych kokosa, „cupcakes” wyszły wilgotne i smaczne. Przepis znajdziecie poniżej.


Uwaga na mąkę kokosową! Ketogeniczna mąka kokosowa powinna mieć ok. 7 g węglowodanów na 100g i takiej użyłam w przepisie (w tym wypadku Tropicai). Absolutne maksimum w przypadku diety ketogenicznej to moim zdaniem 20g węglowodanów na 100g. Tymczasem na rynku są dostępne mąki o zawartości nawet 54 g węglowodanów – mąka mące nierówna. 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Muffinki bez mąki - mieszanie składników

Tradycyjnie, jak to w muffinkach, w jednej misce połącz ze sobą składniki suche:

- mąkę kokosową;
- kakao;
- proszek do pieczenia;
- mielony erytrytol (ja mielę w młynku do kawy);

Dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre, czyli:
- roztopione i wystudzone masło;
- śmietanę 18% lub maślankę;
- jajka;

Dokładnie wymieszaj (możesz nawet zblendować).

2
Gotowe!

Składniki suche i mokre wymieszaj ze sobą, dodaj owoce leśne. Ciasto powinno być dość mokre i z łatwością dzielić się łyżką. Jeśli będzie zbyt gęste i kleiste (mąka kokosowa może wchłonąć trochę więcej), możesz dodać więcej maślanki lub dolać trochę wody.

Przełóż do papilotek ułożonych w formie na muffinki. Piecz w 180 stopniach (u mnie termoobieg z górną grzałką) przez 25 minut.

3
Gotowe!

Dekorowanie muffinek

W międzyczasie ubij śmietaną ze stewią (może być też erytrytol, ale stewia mocno pasuje do bitej śmietany, która niweluje jej posmak). Dekoruj muffinki po upieczeniu i wystudzeniu.

Smacznego ?

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
Poprzedni
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
sos tatarski
Następny
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
Poprzedni
Zapiekanka kalafiorowa z mięsem mielonym
sos tatarski
Następny
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)