Składniki:
-
Ciasto do muffinek
-
60g mąki kokosowej
-
100g masła
-
4 jajka
-
60ml maślanki (lub śmietany 18%)
-
1 łyżeczka mielonej wanilii
-
1 łyżka kakao
-
do smaku erytrolu (u mnie kilka łyżek)
-
1 garstka owoców leśnych / jagodowych
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Dekoracja cupcakes
-
150 ml śmietany 36% / 42%
O przepisie:
Już dłuższy czas przymierzałam się do upieczenia muffinek w wersji low carb, ale nie było to łatwe zadanie. Zanim przeszłam na dietę ketogeniczną miałam swój ulubiony przepis na muffinki. Szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, z dodatkiem serka mascarpone i bitej śmietany. No i… nafaszerowane mąką i cukrem.
O ile zastąpienie cukru to nie problem, to znalezienie dobrego zamiennika mąki w w muffinkach było wyzwaniem. Na ratunek przyszła (za) rzadko wykorzystywana przeze mnie mąka kokosowa. Pomimo właściwości absorpcyjnych kokosa, „cupcakes” wyszły wilgotne i smaczne. Przepis znajdziecie poniżej.
Uwaga na mąkę kokosową! Ketogeniczna mąka kokosowa powinna mieć ok. 7 g węglowodanów na 100g i takiej użyłam w przepisie (w tym wypadku Tropicai). Absolutne maksimum w przypadku diety ketogenicznej to moim zdaniem 20g węglowodanów na 100g. Tymczasem na rynku są dostępne mąki o zawartości nawet 54 g węglowodanów – mąka mące nierówna.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Muffinki bez mąki - mieszanie składnikówTradycyjnie, jak to w muffinkach, w jednej misce połącz ze sobą składniki suche: - mąkę kokosową; Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre, czyli: Dokładnie wymieszaj (możesz nawet zblendować). |
2
Gotowe!
|
Składniki suche i mokre wymieszaj ze sobą, dodaj owoce leśne. Ciasto powinno być dość mokre i z łatwością dzielić się łyżką. Jeśli będzie zbyt gęste i kleiste (mąka kokosowa może wchłonąć trochę więcej), możesz dodać więcej maślanki lub dolać trochę wody. Przełóż do papilotek ułożonych w formie na muffinki. Piecz w 180 stopniach (u mnie termoobieg z górną grzałką) przez 25 minut. |
3
Gotowe!
|
Dekorowanie muffinekW międzyczasie ubij śmietaną ze stewią (może być też erytrytol, ale stewia mocno pasuje do bitej śmietany, która niweluje jej posmak). Dekoruj muffinki po upieczeniu i wystudzeniu. Smacznego ? |