0 0
KETO ciasto w kubku ☕️

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO ciasto czekoladowe w kubku
2 łyżki mąki migdałowej
2 łyżeczki kakao
1 spore jajko
4 łyżeczki śmietanki 30%
2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do smaku wybranego zamiennika cukru

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

8,3
W[g] netto
13,9
B[g]
46,1
T[g]
516
Kcal
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO ciasto w kubku ☕️

KETO ciastko czekoladowe z mikrofalówki

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
  • 7M
  • Porcji: 1
  • Łatwy

Składniki:

  • KETO ciasto czekoladowe w kubku

O przepisie:

Udostępnij

Szybciej już się nie da! KETO ciasto w kubku o lekko zakalcowatej, mięciutkiej konsystencji to jeden z najszybszych i naprawdę smacznych deserów na tzw. „mały głód”. Jego przygotowanie zajmie Ci łącznie 6-7 minut.

I choć z mikrofalówki korzystam na co dzień tak rzadko, że równie dobrze mogłabym jej nie mieć – dla tego jednego deseru nie żałuję, że ją posiadam.

KETO ciasto czekoladowe z mikrofali – tego będziesz potrzebować:

  • mikrofalówka – bez niej w tym wypadku ani rusz;
  • mąki migdałowej (używam tej) lub zamiennie o połowę mniej niż w przepisie mąki kokosowej (na przykład tej)
  • kakao (lub karobu)
  • śmietanki 30% lub zamiennie śmietanki kokosowej o dobrym składzie (na przykład ta)
  • masła lub zamiennie oleju kokosowego (na przykład tego)
  • wybranego zamiennika cukru – u mnie jest to kilkanaście kropel stewii, ale możesz użyć również erytrolu lub ksylitolu

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj. Przelej ciasto do dużego kubka.

Włóż kubek do mikrofalówki ustawionej na 800-900W. Podgrzewaj około 1-1,5 minuty - ciasto powinno urosnąć ponad kubek, wręcz delikatnie wyciec (jak zauważysz to na zdjęciu).

2
Gotowe!

Odstaw kubek na chwilę do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij ciasteczko.
Podawaj oprószone wybranym zamiennikiem cukru w pudrze, z bitą śmietaną lub dżemem bez cukru.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyczka diety ketogenicznej od ponad 7 lat. Miłośniczka podróży, psów i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw dla tradycyjnych składników, tworząc przepisy, które łączą smak, prostotę i odżywczą równowagę. Jej kuchnia to nie restrykcja, lecz ciekawość - sposób, by cieszyć się smakami świata również w wersji KETO. Na co dzień przedsiębiorczyni, strateg i specjalistka SEO, łącząca analityczne myślenie z kreatywnością w kuchni.

Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽
Kotlety Mielone Bez Węglowodanów
Następny
Kotlety Mielone z Mizerią 🍽