Składniki:
-
KETO ciasto czekoladowe w kubku
-
2 łyżki mąki migdałowej
-
2 łyżeczki kakao
-
1 spore jajko
-
4 łyżeczki śmietanki 30%
-
2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
do smaku wybranego zamiennika cukru
O przepisie:
Szybciej już się nie da! KETO ciasto w kubku o lekko zakalcowatej, mięciutkiej konsystencji to jeden z najszybszych i naprawdę smacznych deserów na tzw. „mały głód”. Jego przygotowanie zajmie Ci łącznie 6-7 minut.
I choć z mikrofalówki korzystam na co dzień tak rzadko, że równie dobrze mogłabym jej nie mieć – dla tego jednego deseru nie żałuję, że ją posiadam.
KETO ciasto czekoladowe z mikrofali – tego będziesz potrzebować:
- mikrofalówka – bez niej w tym wypadku ani rusz;
- mąki migdałowej (używam tej) lub zamiennie o połowę mniej niż w przepisie mąki kokosowej (na przykład tej)
- kakao (lub karobu)
- śmietanki 30% lub zamiennie śmietanki kokosowej o dobrym składzie (na przykład ta)
- masła lub zamiennie oleju kokosowego (na przykład tego)
- wybranego zamiennika cukru – u mnie jest to kilkanaście kropel stewii, ale możesz użyć również erytrolu lub ksylitolu
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj. Przelej ciasto do dużego kubka. Włóż kubek do mikrofalówki ustawionej na 800-900W. Podgrzewaj około 1-1,5 minuty - ciasto powinno urosnąć ponad kubek, wręcz delikatnie wyciec (jak zauważysz to na zdjęciu). |
2
Gotowe!
|
Odstaw kubek na chwilę do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij ciasteczko. |