Składniki:
-
Mini serniczki-ciasto
-
80g wiórek kokosowych
-
80g masła
-
2 jajka
-
2 płaskie łyżki mąki kokosowej
-
1 łyżeczka erytrolu lub innego, wybranego słodzika
-
Mini serniczki- twaróg
-
300g sera śmietankowego(14-17% tłuszczu)
-
2 jajka
-
szczypta wanilii
-
1 łyżeczka świeżo startej skórki cytryny
-
szczypta proszku do pieczenia
-
2 łyżki erytrolu i kilka kropel stewii(lub inny, wybrany słodzik)
-
Mini serniczki- dekoracje
-
Maliny(2-3 sztuki na serniczek)
-
3 łyżki płatków migdałowych
-
1 łyżeczka masła
-
½ łyżeczki wybranego słodzika
O przepisie:
Czasami stworzenie przepisu zdarza się całkowicie przypadkowo. Tak właśnie było z mini serniczkami! Miałam nadmiar twarogu w lodówce i zero pomysłów, jak go wykorzystać. Więc zrobiłam spontanicznie te serowe babeczki bez zawartości mąki i cukru, które zdecydowanie okazały się hitem i świetną alternatywą świątecznych ciast. Serniczki możesz przygotować też jako ciasto. Pamiętaj tylko żeby wydłużyć wtedy czas pieczenia!
Przepis na mini serniczki znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Mini serniczki- przygotowanie spoduRozpuść masło. Po ostudzeniu dokładnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi, jajkami, solą, mąką kokosową i erytrolem. Foremki do muffinek nasmaruj odrobiną masła i wyłóż do nich powstałą masę. |
2
Gotowe!
5M
|
Mini serniczki- przygotowanie twaroguJaja, ser, szczyptaę wanilii, skórkę cytrynową i szczyptę proszku do pieczenia dokładnie zmiksuj. Dodaj słodzik do smaku i wyłóż na ciasto kokosowe. |
3
Gotowe!
40M
|
Mini serniczki- dekoracja i pieczenieNa maśle upraż płatki migdałowe ze słodzikiem. Wyłóż je na serniczki i dodaj po 2-3 świeże maliny na każde ciastko. |