1 0
KETO Mazurek z kremem budyniowym 🍓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Mazurek - kruchy spód
70g mąki migdałowej lub 35g mąki kokosowej
40g mąki kokosowej
100g masła lub oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
1 szczypta soli
KETO Mazurek - krem budyniowy
100g masła
500ml mleka 3,2% bez laktozy by podbić dodatkowo tłuszcze, możesz użyć śmietanki 30%
1 budyń bez cukru
60g erytrolu lub ksylitolu
KETO Mazurek - dekoracje (niewliczone w makro)
owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki)
czerwona porzeczka
owoc granatu
pokruszona beza bez cukru
tarta czekolada gorzka 80%
płatki migdałów
kruszone orzechy

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

324,3
kcal
3,4
W [g]
32,4
T [g]
4,1
B [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Mazurek z kremem budyniowym 🍓

Bezglutenowy Mazurek z Budyniem i Owocami

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 1H05M
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

  • KETO Mazurek - kruchy spód

  • KETO Mazurek - krem budyniowy

  • KETO Mazurek - dekoracje (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Zaczynasz przygotowania do Wielkanocy? 😀 Nie możesz pominąć zatem mazurka! Mój przepis na keto mazurka z kremem budyniowym jest jednym z uwielbianych przez czytelników bloga! Szczególnie polecam Ci podanie mazurka ze świeżymi owocami jagodowymi, ale jako dodatku możesz użyć również bardziej tradycyjnych dla mazurka migdałów czy orzechów.

Użycie budyniu, w którego składzie jest mąka ziemniaczana może budzić kontrowersje w diecie ketogenicznej, lecz paradoks polega na tym, że ostateczne makro deseru jest wysoce zadowalające. Nie muszą się go zatem bać ketogenicy, a tym bardziej osoby będące na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Wręcz przeciwnie! Keto mazurek będzie spełnieniem marzeń dla tych, którzy odrobinę tęsknią za tradycyjnymi deserami.

Data pierwszej publikacji wpisu: marzec 2022
Data aktualizacji przepisu: 18 marca 2024

Bezglutenowy KETO mazurek z kremem budyniowym i świeżymi owocami to idealny wybór na KETO Wielkanoc!

KETO Mazurek – najważniejsze składniki

Do przygotowania keto mazurka przyda Ci się:

  • podłużna forma do tarty 35×11 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem, używam tej foremki,
    Z podanego przepisu uda Ci się również przygotować tartę w okrągłej formie o średnicy 22-23cm
  • BUDYŃ WANILIOWY BEZ CUKRU, na przykład ten tradycyjny waniliowy od Winiary,
  • MĄKA KOKOSOWA
    Kokos, jak nie raz wspominałam już na blogu, jest produktem trudnym w obróbce. Sporo zależy od wybranej mąki kokosowej i jej właściwości absorpcyjnych (tego, jak mocno „chłonie” płyny).  Wybierz mąkę kokosową, która zawiera nie więcej, niż 20g węglowodanów na 100g. Piekąc, najczęściej wybieram tę mąkę kokosową  i staram się nie kupować innych.
  • MĄKA MIGDAŁOWA, czyli mielone blanszowane migdały. Do wypieków używam zazwyczaj tej mąki migdałowej.
    Jeśli unikasz podgrzewania orzechów i migdałów, zamień 70g mąki migdałowej z przepisu na 35g mąki kokosowej. Wpłynie to jednak na smak i konsystencję ciasta.
  • MASŁO lub olej kokosowy.
  • WYBRANY ZAMIENNIK CUKRU, na przykład ten erytrol lub ten ksylitol. Więcej o różnicach pomiędzy erytrolem, a ksylitolem przeczytasz w artykule: Ksylitol a erytrol w diecie KETO

 

Przepis na KETO mazurek znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie kremu budyniowego do keto mazurka

W pierwszym kroku przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Większą część mleka zagotuj, do pozostałej, zimnej części dodaj budyń i wybrany zamiennik cukru. Dokładnie wymieszaj składniki i wlej do gorącego mleka. Mieszaj rózgą kuchenną i gotuj do momentu zgęstnienia budyniu. Przykryj rondelek folią i ostudź w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

2
Gotowe!

KETO Mazurek - przygotowanie kruchego spodu

W międzyczasie upiecz spód do tarty. Mąki i wybrany zamiennik cukru utrzyj wraz z masłem (rozcierając dłońmi lub mieszając ciasto w makutrze). Gdy dokładnie połączysz składniki, dodaj jajko i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw na minimum kwadrans do lodówki.

Wyjmij ciasto, podziel na mniejsze części i wyłóż do formy. Ugniataj palcami, możliwie równomiernie rozprowadzając ciasto po całej powierzchni naczynia. Przy ściankach wyrównaj ciasto do krawędzi formy. Ponakłuwaj spód widelcem lub wyłóż grochem ceramicznym.

Piecz 15 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Pozostaw spód do ostygnięcia.

3
Gotowe!

Przygotowanie kremu budyniowego bez cukru

Gdy budyń będzie już zimny, ubij masło mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodawaj budyniu i ubijaj dalej. Gdy dodasz już całość, spróbuj kremu – jeśli jest w Twoim odczuciu za mało słodki, możesz go dosłodzić stewią w płynie.

4
Gotowe!

Dekorowanie keto-mazurka

Przełóż krem budyniowy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wypełnij spód tarty. Alternatywnie możesz rozprowadzić krem szpatułką.

Dekoruj na przykład świeżymi owocami, kruszoną bezą czy bakaliami.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Rolada z Boczku
Poprzedni
Rolada z boczku 🥓
KETO sernik pistacjowy
Następny
KETO sernik pistacjowy 🍰
Rolada z Boczku
Poprzedni
Rolada z boczku 🥓
KETO sernik pistacjowy
Następny
KETO sernik pistacjowy 🍰