Składniki:
-
KETO Mazurek - kruchy spód
-
70g mąki migdałowejlub 35g mąki kokosowej
-
40g mąki kokosowej
-
100g masłalub oleju kokosowego
-
1 jajko
-
1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
-
1 szczypta soli
-
KETO Mazurek - krem budyniowy
-
100g masła
-
500ml mleka 3,2% bez laktozyby podbić dodatkowo tłuszcze, możesz użyć śmietanki 30%
-
1 budyń bez cukru
-
60g erytrolu lub ksylitolu
-
KETO Mazurek - dekoracje (niewliczone w makro)
-
owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki)
-
czerwona porzeczka
-
owoc granatu
-
pokruszona beza bez cukru
-
tarta czekolada gorzka 80%
-
płatki migdałów
-
kruszone orzechy
O przepisie:
Zaczynamy przygotowania do Wielkanocy? 😀 To proszę bardzo: na start mój premierowy przepis na keto mazurka z kremem budyniowym! Szczególnie polecam Ci podanie go ze świeżymi owocami jagodowymi, natomiast jako dodatku możesz użyć również bardziej tradycyjnych dla mazurka migdałów czy orzechów.
Użycie budyniu, w którego składzie jest mąka ziemniaczana może budzić kontrowersje w diecie ketogenicznej, lecz paradoks polega na tym, że ostateczne makro deseru jest wysoce zadowalające. Nie muszą się go zatem bać ketogenicy, a tym bardziej osoby będące na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Wręcz przeciwnie! Ciasto będzie spełnieniem marzeń dla tych, którzy odrobinę tęsknią za tradycyjnymi deserami.
Do przygotowania keto mazurka przyda Ci się podłużna forma do tarty 35×11 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Z podanego przepisu uda Ci się również przygotować tartę w okrągłej formie o średnicy 22-23cm.
Jeśli unikasz podgrzewania orzechów i migdałów, zamień 70g mąki migdałowej z przepisu na 35g mąki kokosowej. Wpłynie to jednak na smak i konsystencję ciasta.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Przygotowanie kremu budyniowego do keto mazurkaW pierwszym kroku przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Większą część mleka zagotuj, do pozostałej, zimnej części dodaj budyń i wybrany zamiennik cukru. Dokładnie wymieszaj składniki i wlej do gorącego mleka. Mieszaj rózgą kuchenną i gotuj do momentu zgęstnienia budyniu. Przykryj rondelek folią i ostudź w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. |
2
Gotowe!
|
KETO Mazurek - przygotowanie kruchego spoduW międzyczasie upiecz spód do tarty. Mąki i wybrany zamiennik cukru utrzyj wraz z masłem (rozcierając dłońmi lub mieszając ciasto w makutrze). Gdy dokładnie połączysz składniki, dodaj jajko i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw na minimum kwadrans do lodówki. Wyjmij ciasto, podziel na mniejsze części i wyłóż do formy. Ugniataj palcami, możliwie równomiernie rozprowadzając ciasto po całej powierzchni naczynia. Przy ściankach wyrównaj ciasto do krawędzi formy. Ponakłuwaj spód widelcem lub wyłóż grochem ceramicznym. Piecz 15 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Pozostaw spód do ostygnięcia. |
3
Gotowe!
|
Przygotowanie kremu budyniowego bez cukruGdy budyń będzie już zimny, ubij masło mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodawaj budyniu i ubijaj dalej. Gdy dodasz już całość, spróbuj kremu – jeśli jest w Twoim odczuciu za mało słodki, możesz go dosłodzić stewią w płynie. |
4
Gotowe!
|
Dekorowanie keto-mazurkaPrzełóż krem budyniowy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wypełnij spód tarty. Alternatywnie możesz rozprowadzić krem szpatułką. Dekoruj na przykład świeżymi owocami, kruszoną bezą czy bakaliami. |