1 0
KETO Mazurek z kremem budyniowym 🍓

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
KETO Mazurek - kruchy spód
70g mąki migdałowej lub 35g mąki kokosowej
40g mąki kokosowej
100g masła lub oleju kokosowego
1 jajko
1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
1 szczypta soli
KETO Mazurek - krem budyniowy
100g masła
500ml mleka 3,2% bez laktozy by podbić dodatkowo tłuszcze, możesz użyć śmietanki 30%
1 budyń bez cukru
60g erytrolu lub ksylitolu
KETO Mazurek - dekoracje (niewliczone w makro)
owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki)
czerwona porzeczka
owoc granatu
pokruszona beza bez cukru
tarta czekolada gorzka 80%
płatki migdałów
kruszone orzechy

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

324,3
kcal
3,4
W [g]
32,4
T [g]
4,1
B [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

KETO Mazurek z kremem budyniowym 🍓

Bezglutenowy Mazurek z Budyniem i Owocami

Cechy:
Kuchnia
  • 1H05M
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

  • KETO Mazurek - kruchy spód

  • KETO Mazurek - krem budyniowy

  • KETO Mazurek - dekoracje (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Zaczynamy przygotowania do Wielkanocy? 😀 To proszę bardzo: na start mój premierowy przepis na keto mazurka z kremem budyniowym! Szczególnie polecam Ci podanie go ze świeżymi owocami jagodowymi, natomiast jako dodatku możesz użyć również bardziej tradycyjnych dla mazurka migdałów czy orzechów.

Użycie budyniu, w którego składzie jest mąka ziemniaczana może budzić kontrowersje w diecie ketogenicznej, lecz paradoks polega na tym, że ostateczne makro deseru jest wysoce zadowalające. Nie muszą się go zatem bać ketogenicy, a tym bardziej osoby będące na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Wręcz przeciwnie! Ciasto będzie spełnieniem marzeń dla tych, którzy odrobinę tęsknią za tradycyjnymi deserami.

Do przygotowania keto mazurka przyda Ci się podłużna forma do tarty 35×11 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem. Z podanego przepisu uda Ci się również przygotować tartę w okrągłej formie o średnicy 22-23cm.

Jeśli unikasz podgrzewania orzechów i migdałów, zamień 70g mąki migdałowej z przepisu na 35g mąki kokosowej. Wpłynie to jednak na smak i konsystencję ciasta.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Przygotowanie kremu budyniowego do keto mazurka

W pierwszym kroku przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Większą część mleka zagotuj, do pozostałej, zimnej części dodaj budyń i wybrany zamiennik cukru. Dokładnie wymieszaj składniki i wlej do gorącego mleka. Mieszaj rózgą kuchenną i gotuj do momentu zgęstnienia budyniu. Przykryj rondelek folią i ostudź w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

2
Gotowe!

KETO Mazurek - przygotowanie kruchego spodu

W międzyczasie upiecz spód do tarty. Mąki i wybrany zamiennik cukru utrzyj wraz z masłem (rozcierając dłońmi lub mieszając ciasto w makutrze). Gdy dokładnie połączysz składniki, dodaj jajko i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw na minimum kwadrans do lodówki.

Wyjmij ciasto, podziel na mniejsze części i wyłóż do formy. Ugniataj palcami, możliwie równomiernie rozprowadzając ciasto po całej powierzchni naczynia. Przy ściankach wyrównaj ciasto do krawędzi formy. Ponakłuwaj spód widelcem lub wyłóż grochem ceramicznym.

Piecz 15 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Pozostaw spód do ostygnięcia.

3
Gotowe!

Przygotowanie kremu budyniowego bez cukru

Gdy budyń będzie już zimny, ubij masło mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodawaj budyniu i ubijaj dalej. Gdy dodasz już całość, spróbuj kremu – jeśli jest w Twoim odczuciu za mało słodki, możesz go dosłodzić stewią w płynie.

4
Gotowe!

Dekorowanie keto-mazurka

Przełóż krem budyniowy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wypełnij spód tarty. Alternatywnie możesz rozprowadzić krem szpatułką.

Dekoruj na przykład świeżymi owocami, kruszoną bezą czy bakaliami.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Rolada z Boczku
Poprzedni
Rolada z boczku 🥓
bifteki
Następny
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽
Rolada z Boczku
Poprzedni
Rolada z boczku 🥓
bifteki
Następny
Bifteki z sosem jogurtowym 🍽