Składniki:
-
KETO Mazurek - kruchy spód
-
70g mąki migdałowejlub 35g mąki kokosowej
-
40g mąki kokosowej
-
100g masłalub oleju kokosowego
-
1 jajko
-
1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
-
1 szczypta soli
-
KETO Mazurek - krem budyniowy
-
100g masła
-
500ml mleka 3,2% bez laktozyby podbić dodatkowo tłuszcze, możesz użyć śmietanki 30%
-
1 budyń bez cukru
-
60g erytrolu lub ksylitolu
-
KETO Mazurek - dekoracje (niewliczone w makro)
-
owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody, borówki)
-
czerwona porzeczka
-
owoc granatu
-
pokruszona beza bez cukru
-
tarta czekolada gorzka 80%
-
płatki migdałów
-
kruszone orzechy
O przepisie:
Zaczynasz przygotowania do Wielkanocy? 😀 Nie możesz pominąć zatem mazurka! Mój przepis na keto mazurka z kremem budyniowym jest jednym z uwielbianych przez czytelników bloga! Szczególnie polecam Ci podanie mazurka ze świeżymi owocami jagodowymi, ale jako dodatku możesz użyć również bardziej tradycyjnych dla mazurka migdałów czy orzechów.
Użycie budyniu, w którego składzie jest mąka ziemniaczana może budzić kontrowersje w diecie ketogenicznej, lecz paradoks polega na tym, że ostateczne makro deseru jest wysoce zadowalające. Nie muszą się go zatem bać ketogenicy, a tym bardziej osoby będące na diecie niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. Wręcz przeciwnie! Keto mazurek będzie spełnieniem marzeń dla tych, którzy odrobinę tęsknią za tradycyjnymi deserami.
Data pierwszej publikacji wpisu: marzec 2022
Data aktualizacji przepisu: 18 marca 2024
Bezglutenowy KETO mazurek z kremem budyniowym i świeżymi owocami to idealny wybór na KETO Wielkanoc!
KETO Mazurek – najważniejsze składniki
Do przygotowania keto mazurka przyda Ci się:
- podłużna forma do tarty 35×11 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem, używam tej foremki,
Z podanego przepisu uda Ci się również przygotować tartę w okrągłej formie o średnicy 22-23cm - BUDYŃ WANILIOWY BEZ CUKRU, na przykład ten tradycyjny waniliowy od Winiary,
- MĄKA KOKOSOWA
Kokos, jak nie raz wspominałam już na blogu, jest produktem trudnym w obróbce. Sporo zależy od wybranej mąki kokosowej i jej właściwości absorpcyjnych (tego, jak mocno „chłonie” płyny). Wybierz mąkę kokosową, która zawiera nie więcej, niż 20g węglowodanów na 100g. Piekąc, najczęściej wybieram tę mąkę kokosową i staram się nie kupować innych. - MĄKA MIGDAŁOWA, czyli mielone blanszowane migdały. Do wypieków używam zazwyczaj tej mąki migdałowej.
Jeśli unikasz podgrzewania orzechów i migdałów, zamień 70g mąki migdałowej z przepisu na 35g mąki kokosowej. Wpłynie to jednak na smak i konsystencję ciasta. - MASŁO lub olej kokosowy.
- WYBRANY ZAMIENNIK CUKRU, na przykład ten erytrol lub ten ksylitol. Więcej o różnicach pomiędzy erytrolem, a ksylitolem przeczytasz w artykule: Ksylitol a erytrol w diecie KETO
Przepis na KETO mazurek znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Przygotowanie kremu budyniowego do keto mazurkaW pierwszym kroku przygotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu. Większą część mleka zagotuj, do pozostałej, zimnej części dodaj budyń i wybrany zamiennik cukru. Dokładnie wymieszaj składniki i wlej do gorącego mleka. Mieszaj rózgą kuchenną i gotuj do momentu zgęstnienia budyniu. Przykryj rondelek folią i ostudź w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. |
2
Gotowe!
|
KETO Mazurek - przygotowanie kruchego spoduW międzyczasie upiecz spód do tarty. Mąki i wybrany zamiennik cukru utrzyj wraz z masłem (rozcierając dłońmi lub mieszając ciasto w makutrze). Gdy dokładnie połączysz składniki, dodaj jajko i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw na minimum kwadrans do lodówki. Wyjmij ciasto, podziel na mniejsze części i wyłóż do formy. Ugniataj palcami, możliwie równomiernie rozprowadzając ciasto po całej powierzchni naczynia. Przy ściankach wyrównaj ciasto do krawędzi formy. Ponakłuwaj spód widelcem lub wyłóż grochem ceramicznym. Piecz 15 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Pozostaw spód do ostygnięcia. |
3
Gotowe!
|
Przygotowanie kremu budyniowego bez cukruGdy budyń będzie już zimny, ubij masło mikserem do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie po łyżce dodawaj budyniu i ubijaj dalej. Gdy dodasz już całość, spróbuj kremu – jeśli jest w Twoim odczuciu za mało słodki, możesz go dosłodzić stewią w płynie. |
4
Gotowe!
|
Dekorowanie keto-mazurkaPrzełóż krem budyniowy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wypełnij spód tarty. Alternatywnie możesz rozprowadzić krem szpatułką. Dekoruj na przykład świeżymi owocami, kruszoną bezą czy bakaliami. |