Feta zapiekana z pomidorami
Pyszne śniadanie lub przekąska na ciepło, ketogeniczna i low carb

0 0
Feta zapiekana z pomidorami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
200g fety (prawdziwej!)
1 mały pomidor
12 listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek (dobrej gatunkowo)
szczypta oregano

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

453
Kcal
17,91
B [g]
41,53
T [g]
3,31
W [g]
Cechy:
Kuchnia

Sprobowalam i jestem w niebie! - Kasia

  • 25M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Podziel się

Zawsze miałam słabość do prawdziwej, greckiej fety (tej z mleka owczego, nie mówię o serach „typu feta” na bazie mleka krowiego, z dodatkiem tony soli). Jakim zaskoczeniem był dla mnie fakt, iż oprzywieziony z wakacji w Grecji przepis, odrobinę podrasowany oliwą, będzie doskonałym keto-śniadaniem! ❤️

Przedstawiam Wam oryginalny grecki przepis na fetę, zapiekaną z bazylią i pomidorami, w ketogenicznych proporcjach. I choć nie będziemy, jak Grecy, powstałej pasty nakładać na świeżą bagietkę, to feta doskonale sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do chleba chmurka lub ziarnistego chleba ketogenicznego .

W przyszłości możesz również modyfikować przepis poprzez dodanie siekanego czosnku, świeżej papryki, czy dodatkowych serów.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Małego pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój na plastry i wyłóż nim dno małego naczynia żaroodpornego. Na pomidory wyłóż kolejno: posiekaną bazylię i pokrojoną w plastry fetę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej oliwą z oliwek (sprawdzi się tu też oliwa z czosnkiem i chilli) i posyp oregano.

Do fety możesz dodać też inne, wybrane zioła, czosnek, czy mozzarellę. Osobiście preferuję najbardziej podstawowy wariant tego przepisu.

2
Gotowe!

Fetę piecz w 180 stopniach ok. 15 minut (do zarumienienia). Powstałą zapiekankę możesz spożyć tuż po zapieczeniu. Sama najbardziej lubię jednak zapiekaną fetę w formie rozdrobnionej widelcem pasty, którą potem wyjadam łyżeczką 😉

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Bezglutenowa, ketogeniczna tarta
poprzednie
Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone
Feta zapiekana z pomidorami 1
następne
Mus czekoladowy
Bezglutenowa, ketogeniczna tarta
poprzednie
Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone
Feta zapiekana z pomidorami 2
następne
Mus czekoladowy