1 0
Feta zapiekana z pomidorami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
200g fety (prawdziwej!)
1 mały pomidor
12 listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek (dobrej gatunkowo)
szczypta oregano

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

453
Kcal
17,91
B [g]
41,53
T [g]
3,31
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Feta zapiekana z pomidorami

Grecka Feta w Formie Aromatycznej Pasty

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia

Sprobowalam i jestem w niebie! - Kasia

  • 25M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Zawsze miałam słabość do prawdziwej, greckiej fety (tej z mleka owczego, nie mówię o serach „typu feta” na bazie mleka krowiego, z dodatkiem tony soli). Jakim zaskoczeniem był dla mnie fakt, iż oprzywieziony z wakacji w Grecji przepis, odrobinę podrasowany oliwą, będzie doskonałym keto-śniadaniem! ❤️

Przedstawiam Wam oryginalny grecki przepis na fetę, zapiekaną z bazylią i pomidorami, w ketogenicznych proporcjach. I choć nie będziemy, jak Grecy, powstałej pasty nakładać na świeżą bagietkę, to feta doskonale sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do chleba chmurka lub ziarnistego chleba ketogenicznego .

W przyszłości możesz również modyfikować przepis poprzez dodanie siekanego czosnku, świeżej papryki, czy dodatkowych serów.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Małego pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój na plastry i wyłóż nim dno małego naczynia żaroodpornego. Na pomidory wyłóż kolejno: posiekaną bazylię i pokrojoną w plastry fetę. Dopraw solą i pieprzem. Całość zalej oliwą z oliwek (sprawdzi się tu też oliwa z czosnkiem i chilli) i posyp oregano.

Do fety możesz dodać też inne, wybrane zioła, czosnek, czy mozzarellę. Osobiście preferuję najbardziej podstawowy wariant tego przepisu.

2
Gotowe!

Fetę piecz w 180 stopniach ok. 15 minut (do zarumienienia). Powstałą zapiekankę możesz spożyć tuż po zapieczeniu. Sama najbardziej lubię jednak zapiekaną fetę w formie rozdrobnionej widelcem pasty, którą potem wyjadam łyżeczką ?

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone
Poprzedni
Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone
Mus czekoladowy
Następny
Mus czekoladowy
Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone
Poprzedni
Bezglutenowa tarta z owocami i mascarpone
Mus czekoladowy
Następny
Mus czekoladowy
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here