Składniki:
-
BURFI KOKOSOWE BEZ CUKRU
-
100g mleka w proszku pełnotłustego
-
100g wiórków kokosowych
-
20g obranych pistacji
-
20g masła ghee
-
3 łyżki wody
-
szczypta kardamonu
-
do smaku ksylitolu lub erytrolu (u mnie 80g)
O przepisie:
Dzisiaj zabiorę Cię w kulinarną podróż aż do Indii. Wyprawa w tamte strony jest moim wielkim marzeniem. Zgłębiając tajniki hinduskiej kuchni, natrafiłam na BARFI (burfi) – tradycyjny przysmak, który w moim mniemaniu jest jednym z najsmaczniejszych deserowych przepisów na tym blogu.
W oryginale barfi bazuje na sporej ilości mleka w proszku (lub skondensowanego), co rozmija się ketogenicznymi założeniami, ale dzięki zmianie proporcji i odrobinie kombinowania, stworzyłam jego niskowęglowodanową wersję.
Przepis na barfi koksowe z pistacjami znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
20M
|
Przygotowanie Barfi bez cukruNa suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Pamiętaj, by uniknąć przypalenia, trzeba mieszać je cały czas. Po ściągnięciu z patelni wiórków, rozpuść na niej masło i dodaj mleko w proszku, mieszając, by ujednolicić masę. |
2
Gotowe!
2HM
|
Formowanie KETO BurfiPistacje rozdrobnij w moździerzu lub w rozdrabniaczu i wysyp nimi wybraną formę. Może być to zarówno keksówka, której zawartość potniesz nożem na batony, jak i foremki do muffinek (na zdjęciu). Na górę wyłóż masę kokosową całość dociskając łyżką lub palcami, tak by wszystko zbiło się ze sobą. Masa będzie bardzo gęsta i tłusta. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki (na około 2H). Pamiętaj, żeby trzymać keto barfi w szczelnie zamkniętym opakowaniu. |