0 0
Barfi kokosowe z pistacjami 🥥 BEZ CUKRU

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
BURFI KOKOSOWE BEZ CUKRU
100g mleka w proszku pełnotłustego
100g wiórków kokosowych
20g obranych pistacji
20g masła ghee
3 łyżki wody
szczypta kardamonu
do smaku ksylitolu lub erytrolu (u mnie 80g)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

180
Kcal
4,5
B [g]
14,9
T [g]
6
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Barfi kokosowe z pistacjami 🥥 BEZ CUKRU

INDYJSKIE BURFI W KETO ODSŁONIE

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia
  • 2H20M
  • Porcji: 8
  • Średni

Składniki:

  • BURFI KOKOSOWE BEZ CUKRU

O przepisie:

Udostępnij

Dzisiaj zabiorę Cię w kulinarną podróż aż do Indii. Wyprawa w tamte strony jest moim wielkim marzeniem. Zgłębiając tajniki hinduskiej kuchni, natrafiłam na BARFI (burfi) – tradycyjny przysmak, który w moim mniemaniu jest jednym z najsmaczniejszych deserowych przepisów na tym blogu.

W oryginale barfi bazuje na sporej ilości mleka w proszku (lub skondensowanego), co rozmija się ketogenicznymi założeniami, ale dzięki zmianie proporcji i odrobinie kombinowania, stworzyłam jego niskowęglowodanową wersję.

Przepis na barfi koksowe z pistacjami  znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
20M

Przygotowanie Barfi bez cukru

Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Pamiętaj, by uniknąć przypalenia, trzeba mieszać je cały czas. Po ściągnięciu z patelni wiórków, rozpuść na niej masło i dodaj mleko w proszku, mieszając, by ujednolicić masę.
Do garnka wsyp słodzik i dolej wodę. Podgrzej, gdy całość się rozpuści dodaj rozpuszczone z masłem mleko oraz wiórki kokosowe, wszystko wymieszaj i ściągnij z palnika.

2
Gotowe!
2HM

Formowanie KETO Burfi

Pistacje rozdrobnij w moździerzu lub w rozdrabniaczu i wysyp nimi wybraną formę. Może być to zarówno keksówka, której zawartość potniesz nożem na batony, jak i foremki do muffinek (na zdjęciu). Na górę wyłóż masę kokosową całość dociskając łyżką lub palcami, tak by wszystko zbiło się ze sobą. Masa będzie bardzo gęsta i tłusta.

Odstaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki (na około 2H). Pamiętaj, żeby trzymać keto barfi w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Hiszpańskie Ciasteczka Migdałowe
Poprzedni
Ciasteczka Polvorones 🍪
Kurczak Maślano- Cytrynowy
Następny
Maślano-cytrynowa pierś z kurczaka w pomidorach 🥘
Hiszpańskie Ciasteczka Migdałowe
Poprzedni
Ciasteczka Polvorones 🍪
Kurczak Maślano- Cytrynowy
Następny
Maślano-cytrynowa pierś z kurczaka w pomidorach 🥘