Składniki:
-
Spód Keto Pizzy Fat Head
-
250g tartej mozzarelli
-
2 czubate łyżki serka śmietankowego (cream cheese)
-
80g drobno mielonej mąki migdałowej (z migdałów blanszowanych!)
-
1 większe jajko
-
1 szczypta oregano
-
1/2 łyżeczki soli
-
Proponowane dodatki:
-
6 łyżek pasatty
-
100g tartej mozzarelli
-
50g salami
-
6 pomidorków koktajowych
-
1 szczypta oregano
-
1 szczypta peperoncino
O przepisie:
Uwielbiam pizzę ?Mówiąc jednak wprost: uwielbiam prawdziwą pizzę, a z tymi w wersji ketogenicznej od zawsze mam problem – są po prostu inne. Jeśli jednak chcecie spróbować pizzy w smaku możliwie zbliżonej do jej pszennej, wysoko-węglowodanowej wersji, ciasto Fat Head Wam to umożliwi. To moje TOP1 w rankingu keto-pizzy. Ostrzegam jednak: to wysokokaloryczna zabawa 😉
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
3M
|
Tartą mozzarellę i serek śmietankowy wymieszaj w miseczce. Podgrzewaj w mikrofalówce, aż mozzarella się rozpuści (1,5–2 minut), co 30 sekund dokładnie mieszając silikonową szpatułką. |
2
Gotowe!
2M
|
Gdy sery rozpuszczą się, dodaj jajko, mąkę migdałową i przyprawy i mieszaj do czasu, aż składniki się połączą. Jeśli „ciasto” stanie się zbyt zwarte, podgrzej je kilkanaście sekund w mikrofalówce. |
3
Gotowe!
2M
|
Włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Ugniataj palcami, by miało odpowiedni kształt i wysokość maksymalnie 5 mm. W razie problemów możesz wspomóc się wałkiem. |
4
Gotowe!
15M
|
Usuń wierzchnią warstwę papieru i przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Kilkanaście razy nakłuj je widelcem. Piecz 10–15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia), a następnie wyjmij z piekarnika. |
5
Gotowe!
3M
|
Spód pizzy posmaruj passatą, posyp pozostałą mozzarellą, na wierzch połóż salami, pomidorki koktajlowe i peperoncino (opcjonalnie), posyp oregano. |
6
Gotowe!
5M
|
Piecz 5–7 minut do momentu rozpuszczenia się sera i zarumienienia salami. Ja podałam dodatkowo pizzę z dodatkiem rukoli, oliwy z chilli i burratą (na zdjęciu, niewliczone w makro), ale w dniu, w którym zjadłam mini-śniadanie i nic poza tym ;) |