1 0
Pizza na spodzie Fat Head

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Spód Keto Pizzy Fat Head
250g tartej mozzarelli
2 czubate łyżki serka śmietankowego (cream cheese)
80g drobno mielonej mąki migdałowej (z migdałów blanszowanych!)
1 większe jajko
1 szczypta oregano
1/2 łyżeczki soli
Proponowane dodatki:
6 łyżek pasatty
100g tartej mozzarelli
50g salami
6 pomidorków koktajowych
1 szczypta oregano
1 szczypta peperoncino

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

940
Kcal
63
B [g]
71
T [g]
9
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Pizza na spodzie Fat Head

Keto pizza na spodzie z mozzarelli, cream cheese i mąki migdałowej

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
Kuchnia
  • 30M
  • Porcji: 2
  • Średni

Składniki:

  • Spód Keto Pizzy Fat Head

  • Proponowane dodatki:

O przepisie:

Udostępnij

Uwielbiam pizzę ?Mówiąc jednak wprost: uwielbiam prawdziwą pizzę, a z tymi w wersji ketogenicznej od zawsze mam problem – są po prostu inne. Jeśli jednak chcecie spróbować pizzy w smaku możliwie zbliżonej do jej pszennej, wysoko-węglowodanowej wersji, ciasto Fat Head Wam to umożliwi. To moje TOP1 w rankingu keto-pizzy. Ostrzegam jednak: to wysokokaloryczna zabawa 😉

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
3M

Tartą mozzarellę i serek śmietankowy wymieszaj w miseczce. Podgrzewaj w mikrofalówce, aż mozzarella się rozpuści (1,5–2 minut), co 30 sekund dokładnie mieszając silikonową szpatułką.

2
Gotowe!
2M

Gdy sery rozpuszczą się, dodaj jajko, mąkę migdałową i przyprawy i mieszaj do czasu, aż składniki się połączą. Jeśli „ciasto” stanie się zbyt zwarte, podgrzej je kilkanaście sekund w mikrofalówce.

3
Gotowe!
2M

Włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Ugniataj palcami, by miało odpowiedni kształt i wysokość maksymalnie 5 mm. W razie problemów możesz wspomóc się wałkiem.

4
Gotowe!
15M

Usuń wierzchnią warstwę papieru i przełóż ciasto na blachę do pieczenia. Kilkanaście razy nakłuj je widelcem. Piecz 10–15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia), a następnie wyjmij z piekarnika.

5
Gotowe!
3M

Spód pizzy posmaruj passatą, posyp pozostałą mozzarellą, na wierzch połóż salami, pomidorki koktajlowe i peperoncino (opcjonalnie), posyp oregano.

6
Gotowe!
5M

Piecz 5–7 minut do momentu rozpuszczenia się sera i zarumienienia salami.

Ja podałam dodatkowo pizzę z dodatkiem rukoli, oliwy z chilli i burratą (na zdjęciu, niewliczone w makro), ale w dniu, w którym zjadłam mini-śniadanie i nic poza tym ;)

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Pieczony filet z halibuta
Poprzedni
Halibut pieczony z pomidorami
Karkówka pieczona z warzywami
Następny
Karkówka pieczona z warzywami
Pieczony filet z halibuta
Poprzedni
Halibut pieczony z pomidorami
Karkówka pieczona z warzywami
Następny
Karkówka pieczona z warzywami
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here