Składniki:
-
KETO ciasto ze śliwkami (forma 24 cm)
-
70g mąki migdałowej
-
40g mąki kokosowej
-
100g masła
-
1 jajko
-
1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
-
1 szczypta soli
-
500 g mniejszych śliwek
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
O przepisie:
Sezon na śliwki w pełni! 😍 Dlatego dziś mam dla Was premierowy przepis na KETO ciasto ze śliwkami. Aromatyczne, wilgotne i bajecznie proste w wykonaniu – dokładnie takie, jak lubicie.
KETO tarta ze śliwkami – tego będziesz potrzebować!
Do przygotowania keto ciasta ze śliwkami przydadzą Ci się:
- MĄKA KOKOSOWA
Kokos, jak nie raz wspominałam już na blogu, jest produktem trudnym w obróbce. Sporo zależy od wybranej mąki kokosowej i jej właściwości absorpcyjnych (tego, jak mocno „chłonie” płyny). Wybierz mąkę kokosową, która zawiera nie więcej, niż 20g węglowodanów na 100g. Piekąc, najczęściej wybieram tę mąkę kokosową i staram się nie kupować innych. - MĄKA MIGDAŁOWA, czyli mielone blanszowane migdały. Do wypieków używam zazwyczaj tej mąki migdałowej.
- MASŁO lub olej kokosowy.
- 1 DUŻE JAJKO „L”
- WYBRANY ZAMIENNIK CUKRU, na przykład ten erytrol lub ten ksylitol. Więcej o różnicach pomiędzy erytrolem, a ksylitolem przeczytasz w artykule: Ksylitol a erytrol w diecie KETO
- ZAMIENNIK CUKRU W PUDRZE, czyli po prostu zamiennik cukru zmielony w młynku na puder. Nie polecam kupowania gotowego „pudru” – bardzo często jest to produkt zbrylony i sprawiający kłopot w późniejszej obróbce.
- MAŁE ŚLIWKI – świeże, ewentualnie mrożone (wówczas wyłóż zamrożone owoce na spód ciasta i wydłuż czas pieczenia o kilka minut).
Reklama produktów, których używam do KETO wypieków
Czy śliwki są KETO?
Śliwek nie spotkacie w ketogenicznej piramidzie żywienia. Niemniej jednak w odpowiedniej oprawie mogą stanowić składnik niskowęglowodanowego deseru.
Wolisz KETO ciasto ze śliwkami i kruszonką?
W bazowym przepisie nie znajdziesz kruszonki. Możesz ją jednak przygotować podobnie jak w przepisie na KETO szarlotkę. 80g masła, 20g mąki kokosowej, 40g mąki migdałowej, 2 łyżki wiórków kokosowych i 3 łyżki erytrolu ugnieć palcami do zlepienia w charakterystyczną kruszonkę. Wysyp kruszonkę na śliwki przed włożeniem do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Przepis na inne KETO ciasta znajdziesz w mojej książce „Desery KETO. Bez cukru i bez glutenu” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM 2022). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
KETO ciasto ze śliwkami - przygotowanie spodu tartyMąki i wybrany zamiennik cukru utrzyj wraz z masłem (rozcierając dłońmi lub mieszając ciasto w makutrze). Gdy dokładnie połączysz składniki, dodaj jajko i szczyptę soli. Całość wymieszaj i odstaw na minimum kwadrans do lodówki. Wyjmij ciasto, podziel na mniejsze części i wyłóż do formy. Ugniataj palcami, możliwie równomiernie rozprowadzając ciasto po całej powierzchni naczynia. Przy ściankach wyrównaj ciasto do krawędzi formy. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do lodówki na kolejnych 15 minut. |
2
Gotowe!
5M
|
KETO ciasto ze śliwkami - przygotowanie śliwekŚliwki umyj, przekrój na połówki i pozbądź się pestek. Obtocz śliwki w erytrolu i cynamonie, a następnie wyłóż na spód tarty. |
3
Gotowe!
30M
|
KETO tarta ze śliwkami - pieczeniePiekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 30 minut. Po ostygnięciu oprósz ciasto erytrolem w pudrze. |