0 0
Domowe Batony kokosowe BOUNTY 🥥 BEZ CUKRU

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
200g wiórków kokosowych
120g masła (lub oleju kokosowego)
100ml śmietanki 30% (lub śmietanki kokosowej)
70g erytrolu w pudrze (lub do smaku)
100g czekolady gorzkiej 80%

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

300
Kcal
2,4
B [g]
29,7
T [g]
3,6
W [g] netto
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Domowe Batony kokosowe BOUNTY 🥥 BEZ CUKRU

Domowe Batoniki a'la Bounty Bez Dodatku Cukru

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Porcji: 10
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Jestem ogromną fanką wiórków kokosowych. Dlatego od kiedy pamiętam, uwielbiałam popularne batoniki Bounty i przygotowanie ich domowej wersji było wysoko na mojej liście priorytetów. No i są – pyszne, wilgotne, o naturalnym składzie. Pomimo braku cukru, mają fanów również wśród moich znajomych niestosujących diet eliminacyjnych. 😃

Ten przepis z całą pewnością pojawi się w trzeciej książce, ale… batoniki a’la Bounty są tak pyszne, że nie mogłam się powstrzymać, by się nim z Tobą podzielić. Uznajmy to za zachętę na przyszłość. 😉

Tylko, żeby nie było, że nie ostrzegałam: przy domowych batonikach kokosowych, ciężko się pohamować.

Masło w przepisie możesz zamienić na olej kokosowy, a śmietankę 30% na śmietankę kokosową (gęstą część mleka kokosowego), ale moim zdaniem w oryginalnej wersji batoniki są zdecydowanie bardziej kremowe w smaku.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
15M

Przygotowanie masy kokosowej do batoników a'la Bounty

Wiórki kokosowe przełóż na patelnię i delikatnie upraż na sucho. Na wolnym ogniu podgrzewaj, cały czas mieszając, do delikatnego zarumienienia przynajmniej części z nich. Następnie zdejmij patelnię z kuchenki, do wiórków dodaj 100g masła i wybrany słodzik. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia masła. W dalszej kolejności dodaj śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Przełóż wiórki do dowolnego naczynia, ostudź, a następnie wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny.

2
Gotowe!
10M

Formowanie masy do batoników kokosowych

Schłodzoną masę podziel na 10 części i formuj dłońmi na kształt batoników. Bardzo mocno dociskaj – wiórki powinny się ze sobą zlepić, a batoniki być ścisłe. W kształcie pewnie nie będą idealne, taki ich urok. 😉

3
Gotowe!
20M

Oblewanie batoników a'la Bounty gorzką czekoladą

Czekoladę rozpuść z 20g masła w wysokim rondelku. Podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Opcjonalnie dosłodź stewią w płynie.

Batoniki dwoma widelcami zanurzaj i obtaczaj w czekoladzie. Wyciągając, pozwól czekoladzie spłynąć i wykładaj na deskę pokrytą folią spożywczą lub powlekanym papierem do pieczenia. Jeśli w międzyczasie czekolada zbytnio zgęstnieje, delikatnie ją podgrzej.

4
Gotowe!

Przechowywanie i podawanie batoników bez cukru

Obtoczone w czekoladzie batoniki schłodź i przechowuj w lodówce. Godzinę przed podaniem wyjmij z lodówki – by masło zawarte w batonikach zmiękło i nadało wilgotności nadzieniu.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Grzane Wino Bez Cukru
Poprzedni
Grzane Wino 🍇 BEZ CUKRU
Kurczak Caprese z Bazyliowym Pesto
Następny
Kurczak Caprese Pieczony z Pesto Genovese 🌿
Grzane Wino Bez Cukru
Poprzedni
Grzane Wino 🍇 BEZ CUKRU
Kurczak Caprese z Bazyliowym Pesto
Następny
Kurczak Caprese Pieczony z Pesto Genovese 🌿