Składniki:
-
200g wiórków kokosowych
-
120g masła(lub oleju kokosowego)
-
100ml śmietanki 30%(lub śmietanki kokosowej)
-
70g erytrolu w pudrze(lub do smaku)
-
100g czekolady gorzkiej 80%
O przepisie:
Jestem ogromną fanką wiórków kokosowych. Dlatego od kiedy pamiętam, uwielbiałam popularne batoniki Bounty i przygotowanie ich domowej wersji było wysoko na mojej liście priorytetów. No i są – pyszne, wilgotne, o naturalnym składzie. Pomimo braku cukru, mają fanów również wśród moich znajomych niestosujących diet eliminacyjnych. 😃
Ten przepis z całą pewnością pojawi się w trzeciej książce, ale… batoniki a’la Bounty są tak pyszne, że nie mogłam się powstrzymać, by się nim z Tobą podzielić. Uznajmy to za zachętę na przyszłość. 😉
Tylko, żeby nie było, że nie ostrzegałam: przy domowych batonikach kokosowych, ciężko się pohamować.
Masło w przepisie możesz zamienić na olej kokosowy, a śmietankę 30% na śmietankę kokosową (gęstą część mleka kokosowego), ale moim zdaniem w oryginalnej wersji batoniki są zdecydowanie bardziej kremowe w smaku.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie masy kokosowej do batoników a'la BountyWiórki kokosowe przełóż na patelnię i delikatnie upraż na sucho. Na wolnym ogniu podgrzewaj, cały czas mieszając, do delikatnego zarumienienia przynajmniej części z nich. Następnie zdejmij patelnię z kuchenki, do wiórków dodaj 100g masła i wybrany słodzik. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia masła. W dalszej kolejności dodaj śmietankę i mieszaj do połączenia składników. Przełóż wiórki do dowolnego naczynia, ostudź, a następnie wstaw do lodówki na przynajmniej dwie godziny. |
2
Gotowe!
10M
|
Formowanie masy do batoników kokosowychSchłodzoną masę podziel na 10 części i formuj dłońmi na kształt batoników. Bardzo mocno dociskaj – wiórki powinny się ze sobą zlepić, a batoniki być ścisłe. W kształcie pewnie nie będą idealne, taki ich urok. 😉 |
3
Gotowe!
20M
|
Oblewanie batoników a'la Bounty gorzką czekoladąCzekoladę rozpuść z 20g masła w wysokim rondelku. Podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady, cały czas mieszając. Opcjonalnie dosłodź stewią w płynie. Batoniki dwoma widelcami zanurzaj i obtaczaj w czekoladzie. Wyciągając, pozwól czekoladzie spłynąć i wykładaj na deskę pokrytą folią spożywczą lub powlekanym papierem do pieczenia. Jeśli w międzyczasie czekolada zbytnio zgęstnieje, delikatnie ją podgrzej. |
4
Gotowe!
|
Przechowywanie i podawanie batoników bez cukruObtoczone w czekoladzie batoniki schłodź i przechowuj w lodówce. Godzinę przed podaniem wyjmij z lodówki – by masło zawarte w batonikach zmiękło i nadało wilgotności nadzieniu. |