1 0
Stromboli pizza w wersji low carb

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

140g tartej mozzarelli
2 łyżki masła
1 jajko
4 łyżki mąki migdałowej
3 łyżki mąki kokosowej
szczypta płatków chilli
szczypta oregano
szczypta suszonego czosnku
szczypta soli himalajskiej
Przykładowe dodatki do stromboli (niewliczone w makro)
20 plastrów salami papperoni
60 g mozzarelli
odrobina warzyw

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

1011
Kcal
51,52
B [g]
5,04
W [g]
85,32
T [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Stromboli pizza w wersji low carb

Ketogeniczna zawijana pizza

  • 45M
  • Średni

Składniki:

  • Przykładowe dodatki do stromboli (niewliczone w makro)

O przepisie:

Udostępnij

Stromboli to amerykańska wersja tradycyjnej pizzy. Zawijana, najczęściej w formie warkocza, pełna jest dodatków, takich jak salami, mozzarella, pieczarki, czy nawet mięso mielone. Skład wypełnienia ogranicza jedynie wyobraźnia ?


Pizza, jak to pizza – makroskładniki zależą tu konkretnie od wypełnienia, które wybierzesz. Dlatego tym razem podaję wartości samego ciasta (w całości, bez podziału na porcje, choć pewnie i dwie osoby tu się najedzą 😉 ). Cała reszta zależy od Ciebie. Jeśli dodasz tylko mozzarellę i salami to podbijesz mocno tłuszcze i minimalnie białko. Jeśli dodasz warzywa, węglowodany pójdą trochę do góry. 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Masło rozpuść w garnuszku. 140 gram tartej mozzarelli wymieszaj z przyprawami i wstaw na minutę-dwie do mikrofalówki (ok. 600W). Obserwuj cały czas ser – ma się rozpuścić, a nie przypalić.

2
Gotowe!

Do rozpuszczonego sera dodaj mąkę migdałową, kokosową, płynne masło i jedno jajko. Wymieszaj składniki dokładnie. To trudne zadanie – mozzarella w międzyczasie zacznie stygnąć. Polecam robić to łyżką i kiedy powstanie jakakolwiek „bryła” z tych składników, wrzucić ją ponownie na kilka-kilkanaście sekund do mikrofalówki.

3
Gotowe!

Wymieszane dokładnie ciasto, ugnieć rękoma. Ułóż na silikonowej podkładce i dokładnie rozwałkuj. W trakcie wałkowania, na wierzch możesz położyć papier śniadaniowy, żeby odsączyć ciasto z nadmiarowego tłuszczu.

Możesz również użyć stolnicy/blatu, natomiast silikon możesz od razu przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Ciasto jest bardzo elastyczne – jego przekładanie jest możliwe, ale troszkę trudniejsze.

4
Gotowe!

Podczas wałkowania staraj się uzyskać prostokątny kształt – taki najłatwiej będzie zawinąć. Na środku, wzdłuż „średnicy” ciasta, ułóż ulubione składniki.

Wzdłuż pozostałych partii ciasta wykrój równoległe pasy, które następnie zawiń w formie warkocza. Najlepiej sprawdzi się tu noż do pizzy, ale możesz użyć również zwykłego.

Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego ?❤️

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

sos tatarski
Poprzedni
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)
Ciastka czekoladowe bez cukru
Następny
Ciastka czekoladowe bez cukru
sos tatarski
Poprzedni
Sos tatarski (tatarskou omáčkou)
Ciastka czekoladowe bez cukru
Następny
Ciastka czekoladowe bez cukru