Składniki:
-
140g tartej mozzarelli
-
2 łyżki masła
-
1 jajko
-
4 łyżki mąki migdałowej
-
3 łyżki mąki kokosowej
-
szczypta płatków chilli
-
szczypta oregano
-
szczypta suszonego czosnku
-
szczypta soli himalajskiej
-
Przykładowe dodatki do stromboli (niewliczone w makro)
-
20 plastrów salami papperoni
-
60 g mozzarelli
-
odrobina warzyw
O przepisie:
Stromboli to amerykańska wersja tradycyjnej pizzy. Zawijana, najczęściej w formie warkocza, pełna jest dodatków, takich jak salami, mozzarella, pieczarki, czy nawet mięso mielone. Skład wypełnienia ogranicza jedynie wyobraźnia ?
Pizza, jak to pizza – makroskładniki zależą tu konkretnie od wypełnienia, które wybierzesz. Dlatego tym razem podaję wartości samego ciasta (w całości, bez podziału na porcje, choć pewnie i dwie osoby tu się najedzą 😉 ). Cała reszta zależy od Ciebie. Jeśli dodasz tylko mozzarellę i salami to podbijesz mocno tłuszcze i minimalnie białko. Jeśli dodasz warzywa, węglowodany pójdą trochę do góry.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Masło rozpuść w garnuszku. 140 gram tartej mozzarelli wymieszaj z przyprawami i wstaw na minutę-dwie do mikrofalówki (ok. 600W). Obserwuj cały czas ser – ma się rozpuścić, a nie przypalić. |
2
Gotowe!
|
Do rozpuszczonego sera dodaj mąkę migdałową, kokosową, płynne masło i jedno jajko. Wymieszaj składniki dokładnie. To trudne zadanie – mozzarella w międzyczasie zacznie stygnąć. Polecam robić to łyżką i kiedy powstanie jakakolwiek „bryła” z tych składników, wrzucić ją ponownie na kilka-kilkanaście sekund do mikrofalówki. |
3
Gotowe!
|
Wymieszane dokładnie ciasto, ugnieć rękoma. Ułóż na silikonowej podkładce i dokładnie rozwałkuj. W trakcie wałkowania, na wierzch możesz położyć papier śniadaniowy, żeby odsączyć ciasto z nadmiarowego tłuszczu. Możesz również użyć stolnicy/blatu, natomiast silikon możesz od razu przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Ciasto jest bardzo elastyczne – jego przekładanie jest możliwe, ale troszkę trudniejsze. |
4
Gotowe!
|
Podczas wałkowania staraj się uzyskać prostokątny kształt – taki najłatwiej będzie zawinąć. Na środku, wzdłuż „średnicy” ciasta, ułóż ulubione składniki. Wzdłuż pozostałych partii ciasta wykrój równoległe pasy, które następnie zawiń w formie warkocza. Najlepiej sprawdzi się tu noż do pizzy, ale możesz użyć również zwykłego. Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego ?❤️ |