0 0
Stromboli pizza w wersji low carb

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

140g tartej mozzarelli
2 łyżki masła
1 jajko
4 łyżki mąki migdałowej
3 łyżki mąki kokosowej
szczypta płatków chilli
szczypta oregano
szczypta suszonego czosnku
szczypta soli himalajskiej
Przykładowe dodatki do stromboli (niewliczone w makro)
20 plastrów salami papperoni
60 g mozzarelli
odrobina warzyw

Wartości odżywcze (dla jednej porcji):

1011
Kcal
51,52
B [g]
5,04
W [g]
85,32
T [g]

Stromboli pizza w wersji low carb

Ketogeniczna zawijana pizza

  • 45M
  • Średni

Składniki:

  • Przykładowe dodatki do stromboli (niewliczone w makro)

O przepisie:

Podziel się

Stromboli to amerykańska wersja tradycyjnej pizzy. Zawijana, najczęściej w formie warkocza, pełna jest dodatków, takich jak salami, mozzarella, pieczarki, czy nawet mięso mielone. Skład wypełnienia ogranicza jedynie wyobraźnia 😉


Pizza, jak to pizza – makroskładniki zależą tu konkretnie od wypełnienia, które wybierzesz. Dlatego tym razem podaję wartości samego ciasta (w całości, bez podziału na porcje, choć pewnie i dwie osoby tu się najedzą 😉 ). Cała reszta zależy od Ciebie. Jeśli dodasz tylko mozzarellę i salami to podbijesz mocno tłuszcze i minimalnie białko. Jeśli dodasz warzywa, węglowodany pójdą trochę do góry. 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Masło rozpuść w garnuszku. 140 gram tartej mozzarelli wymieszaj z przyprawami i wstaw na minutę-dwie do mikrofalówki (ok. 600W). Obserwuj cały czas ser – ma się rozpuścić, a nie przypalić.

2
Gotowe!

Do rozpuszczonego sera dodaj mąkę migdałową, kokosową, płynne masło i jedno jajko. Wymieszaj składniki dokładnie. To trudne zadanie – mozzarella w międzyczasie zacznie stygnąć. Polecam robić to łyżką i kiedy powstanie jakakolwiek „bryła” z tych składników, wrzucić ją ponownie na kilka-kilkanaście sekund do mikrofalówki.

3
Gotowe!

Wymieszane dokładnie ciasto, ugnieć rękoma. Ułóż na silikonowej podkładce i dokładnie rozwałkuj. W trakcie wałkowania, na wierzch możesz położyć papier śniadaniowy, żeby odsączyć ciasto z nadmiarowego tłuszczu.

Możesz również użyć stolnicy/blatu, natomiast silikon możesz od razu przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Ciasto jest bardzo elastyczne – jego przekładanie jest możliwe, ale troszkę trudniejsze.

4
Gotowe!

Podczas wałkowania staraj się uzyskać prostokątny kształt – taki najłatwiej będzie zawinąć. Na środku, wzdłuż „średnicy” ciasta, ułóż ulubione składniki.

Wzdłuż pozostałych partii ciasta wykrój równoległe pasy, które następnie zawiń w formie warkocza. Najlepiej sprawdzi się tu noż do pizzy, ale możesz użyć również zwykłego.

Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Smacznego 🍕❤️

Ms. Fox

Trochę z przymusu, trochę z wyboru zafascynowana kuchnią niskowęglowodanową i dietą ketogeniczną.Po latach prowadzenia „nowoczesnego” trybu życia, w którym kanapka, bułka słodka, czy pizza były na porządku dziennym, musiałam odkryć, że da się inaczej. W kolejnych miesiącach od zmiany sposobu odżywiania, dowiedziałam się też, że tak żyje się lepiej 😉Na co dzień specjalista SEO, przedsiębiorca, geek i miłośniczka psów (a zwłaszcza swojej suczki Tesli).

Smażony ser
poprzednie
Smażony ser w wersji low carb
Amaretti bez mąki i cukru
następne
Amaretti – ciastka migdałowe
Smażony ser
poprzednie
Smażony ser w wersji low carb
Amaretti bez mąki i cukru
następne
Amaretti – ciastka migdałowe