0 0
Roladki wołowe 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
Rolady wołowe bez mąki pszennej
800g mięsa z udźca wołowego w kawałku
200g wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
300ml bulionu
4 łyżeczki ostrej musztardy
2 ogórki kiszone
1 duża cebula
20g suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalcu
sól
pieprz
2 liście laurowe

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

759
Kcal
48
B [g]
61
T [g]
8
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Roladki wołowe 🍽

KETO zrazy wołowe ze słoniną, musztardą i ogórkiem kiszonym, BEZ MĄKI

Cechy:
  • bez glutenu
  • bez laktozy
Kuchnia
  • 2H40M
  • Porcji: 4
  • Średni

Składniki:

  • Rolady wołowe bez mąki pszennej

O przepisie:

Udostępnij

Roladki wołowe (zwane również zrazami) to tradycyjna, staropolska potrawa rodem ze Śląska. Dziś proponuję Ci wersję niskowęglowodanową zrazów – bez dodatku mąki pszennej, z gęstym sosem, który powstaje w wyniku zblendowania duszonej cebuli i grzybów. Pysznie i aromatycznie. Sprawdzi się w diecie keto, ale… nie tylko 😉

Dobrym pomysłem jest również tyndalizacja (wekowanie) roladek wołowych. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
10M

Roladki wołowe - przygotowanie

Mięso z udźca podziel na 8 części. Każdy z kotletów cienko rozbij i jeśli masz taką możliwość - ponakłuwaj nakłuwaczem do mięsa. Słoninę pokrój na 8 plastrów. Każdy z ogórków podziel na 8 części. Na kotletach rozsmaruj po 1/2 łyżeczki ostrej musztardy. Na każdy wyłóż plaster słoniny i dwa kawałki ogórka. Oprósz roladki solą i pieprzem. Zawiń każdy ze zrazów w rulonik. Wbij po 2 wykałaczki w roladkę, by zachować ich formę w trakcie smażenia i duszenia mięsa.

2
Gotowe!
10M

Obsmażanie roladek wołowych

Na sporej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Pojedynczo wykładaj zrazy, pomiędzy każdym robiąc chwilę przerwy (by mięso się zarumieniło, a nie zaczęło dusić w sokach). Każdą z roladek obsmaż na rumiano (2-3 minuty na stronę).

3
Gotowe!
15M

Przygotowanie sosu do zrazów KETO

W brytfance (nadającej się zarówno do smażenia, jak i pieczenia w piekarniku) zagotuj większą część bulionu. Dodaj pokruszone grzyby, listki laurowe i roladki. Gotuj przez chwilkę.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni po smażeniu roladek rozpuść łyżkę smalcu i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj do lekkiego zarumienienia. Zalej patelnię pozostałą częścią bulionu. Wlej całość do brytfanki.

4
Gotowe!
2H5M

Duszenie i podawanie roladek wołowych

Brytfankę wraz z przykryciem włóż do piekarnika. Piecz roladki przez dwie godziny, co ok. pół godziny je przewracając. W razie potrzeby dolej bulionu.
Gdy zrazy będą miękkie, wyciągnij je z sosu. Wyciągnij również listki laurowe. Pozostały sos zblenduj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Podawaj roladki wraz z sosem.

5
Gotowe!

Wekowanie (tyndalizacja) roladek wołowych

Dobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja roladek wołowych. Wówczas duś zrazy ok. godziny krócej - zdążą zmięknąć podczas przygotowywania w słoikach.

Przygotowane wg przepisu roladki zamknij w umytych i sparzonych słoiczkach z nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych nakrętek).

Postaw słoiczki ze zrazami na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały.

Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić roladki przez cały proces dwudniowej tyndalizacji.

Tak przygotowane roladki wołowe przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo.

Sprawdź również inne pomysły na KETO weki.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Deser Na Bazie Mascarpone
Poprzedni
Mascarpone z owocami 🍓
Hiszpańskie Ciasteczka Migdałowe
Następny
Ciasteczka Polvorones 🍪
Deser Na Bazie Mascarpone
Poprzedni
Mascarpone z owocami 🍓
Hiszpańskie Ciasteczka Migdałowe
Następny
Ciasteczka Polvorones 🍪