Składniki:
-
Rolady wołowe bez mąki pszennej
-
800g mięsa z udźca wołowego w kawałku
-
200g wędzonej słoninylub wędzonego boczku
-
300ml bulionu
-
4 łyżeczki ostrej musztardy
-
2 ogórki kiszone
-
1 duża cebula
-
20g suszonych grzybów
-
2 ząbki czosnku
-
2 łyżki smalcu
-
sól
-
pieprz
-
2 liście laurowe
O przepisie:
Roladki wołowe (zwane również zrazami) to tradycyjna, staropolska potrawa rodem ze Śląska. Dziś proponuję Ci wersję niskowęglowodanową zrazów – bez dodatku mąki pszennej, z gęstym sosem, który powstaje w wyniku zblendowania duszonej cebuli i grzybów. Pysznie i aromatycznie. Sprawdzi się w diecie keto, ale… nie tylko 😉
Dobrym pomysłem jest również tyndalizacja (wekowanie) roladek wołowych. Jak to zrobić przeczytasz w ostatnim kroku przepisu. ⬇️
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Roladki wołowe - przygotowanieMięso z udźca podziel na 8 części. Każdy z kotletów cienko rozbij i jeśli masz taką możliwość - ponakłuwaj nakłuwaczem do mięsa. Słoninę pokrój na 8 plastrów. Każdy z ogórków podziel na 8 części. Na kotletach rozsmaruj po 1/2 łyżeczki ostrej musztardy. Na każdy wyłóż plaster słoniny i dwa kawałki ogórka. Oprósz roladki solą i pieprzem. Zawiń każdy ze zrazów w rulonik. Wbij po 2 wykałaczki w roladkę, by zachować ich formę w trakcie smażenia i duszenia mięsa. |
2
Gotowe!
10M
|
Obsmażanie roladek wołowychNa sporej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Pojedynczo wykładaj zrazy, pomiędzy każdym robiąc chwilę przerwy (by mięso się zarumieniło, a nie zaczęło dusić w sokach). Każdą z roladek obsmaż na rumiano (2-3 minuty na stronę). |
3
Gotowe!
15M
|
Przygotowanie sosu do zrazów KETOW brytfance (nadającej się zarówno do smażenia, jak i pieczenia w piekarniku) zagotuj większą część bulionu. Dodaj pokruszone grzyby, listki laurowe i roladki. Gotuj przez chwilkę. |
4
Gotowe!
2H5M
|
Duszenie i podawanie roladek wołowychBrytfankę wraz z przykryciem włóż do piekarnika. Piecz roladki przez dwie godziny, co ok. pół godziny je przewracając. W razie potrzeby dolej bulionu. |
5
Gotowe!
|
Wekowanie (tyndalizacja) roladek wołowychDobrym pomysłem jest również wekowanie, a konkretnie tyndalizacja roladek wołowych. Wówczas duś zrazy ok. godziny krócej - zdążą zmięknąć podczas przygotowywania w słoikach. Przygotowane wg przepisu roladki zamknij w umytych i sparzonych słoiczkach z nakrętką. Wcześniej sprawdź nakrętki - powinny być nienaruszone (najlepszym rozwiązaniem jest użycie nowych nakrętek). Postaw słoiczki ze zrazami na blasze powleczonej papierem do pieczenia, tak by się ze sobą nie stykały. Włącz piekarnik na 130 stopni i pozostaw w nim słoiczki na 20 minut od momentu rozgrzania piekarnika. Proces powtórz jeszcze dwukrotnie, co 24 godziny. Jeśli nie będziesz w tym czasie używać piekarnika - z powodzeniem możesz w nim zostawić roladki przez cały proces dwudniowej tyndalizacji. Tak przygotowane roladki wołowe przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu (w piwnicy, komórce czy szafce w kuchni). Uczciwie mówiąc może tak stać podobno nawet kilka lat, ale w naszej kuchni nigdy nie wytrzymuje tak długo. Sprawdź również inne pomysły na KETO weki. |