Składniki:
-
2 piersi z kurczaka(ok. 150g każda, może być również ze skórą)
-
200g pomidorków koktajlowych(lub dwa małe sparzone pomidory )
-
200g mozzarelli di Bufala(2 kulki)
-
1 łyżka oliwy do smażenia
-
1 garść listków bazylii
-
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
1 szczypta suszonego oregano
-
sól
-
pieprz
O przepisie:
Jestem ogromną fanką kuchni włoskiej, więc tak naprawdę do szczęścia wystarczy mi pomidor, dobrej jakości mozzarella, bazylia oraz oliwa – idealny obiad gotowy. 😉 Dziś przygotowałam dla Ciebie przepis na małą wariację na temat Caprese i jeden z naszych ulubionych, szybkich obiadów: Kurczak zapiekany z pesto bazyliowym, pomidorami i mozzarellą di Bufala.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
Marynowanie fileta z kurczaka CapresePiersi z kurczaka umyj, osusz, powycinaj błonki. Każdą z piersi ułóż na desce i bardzo delikatnie dociśnij w najgrubszej części (możesz również delikatnie rozbić). Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskim. Delikatnie natrzyj oliwą i odstaw na dłuższą chwilę (a najlepiej na godzinę). W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni. |
2
Gotowe!
15M
|
Podsmażanie i podpiekanie piersi z kurczaka CapresePatelnię mocno nagrzej i każdą z piersi obsmaż przez chwilę. Wyłóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, nasmaruj pesto i włóż do rozgrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz maksymalnie 8 minut. W międzyczasie przygotuj mozzarellę, pomidory i bazylię. |
3
Gotowe!
8M
|
Przygotowanie mozzarelli i pomidorówMozarellę odsącz i zetrzyj lub pokrój na plastry. Jeśli używasz pomidorów koktajlowych to po prostu je umyj i osusz. Jeśli używasz pomidorów w całości, sparz je wrzątkiem, obierz i pokrój na cząstki. Gałązki bazylii umyj i obierz z listków. |
4
Gotowe!
7M
|
Zapiekanie kurczaka z pesto i pomidoramiWyjmij naczynie żaroodporne i do kurczaka dodaj pomidory, obsyp całość listkami bazylii i na wierzch wyłóż mozzarellę. Oprósz całość solą, świeżo mielonym pieprzem i oregano. Piecz jeszcze przez kilka minut. |