Składniki:
-
2 piersi z kaczki, najlepiej ze skrzydełkiem
-
1 mała dynia hokkaido
-
2 łyżki masła
-
1 łyżka śmietanki 36%
-
Sól i pieprz do smaku
-
2 łyżki żurawiny bez cukru
O przepisie:
Luty okrzyknięty jest miesiącem miłości, a kto na miłości zna się lepiej niż francuzi? Francuska kuchnia jest wysublimowana, a zarazem prosta!
A do tego fantastycznie można przerobić ją na wersję KETO. Francuskie puree od razu kojarzy się ziemniakami, które z dietą keto nie mają za dużo wspólnego. Stąd moja propozycja puree z dyni, które zawiera mniej węglowodanów i jest świetnym uzupełnieniem smażonej piersi z kaczki. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.
Przepis na kaczkę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
5M
|
Przygotowanie mięsaUmyj, oczyść i osusz filety z kaczki. Skórę natnij w kratkę. |
2
Gotowe!
30M
|
Przygotowanie puree z dyniUmyj oraz osusz dynię. Obierz oraz wynij ze środka pestki i zielone części. Nagrzej piekarnik do 18 stopni i piecz w nim posoloną dynie do miękkości, Jeżeli łatwo można wbić w nią widelec- to znak, że jest gotowa. Po wyciągnieciu z piekarnika przełóż całość do miksera, Dodaj masło, śmietankę 36% i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą do smaku. |
3
Gotowe!
25M
|
Smażenie piersi z kaczkiRozgrzej delikatnie patelnię na małym ogniu, tak by była ciepła- nie gorąca. Piersi z kaczki umieść na niej skórą do dołu. Zwiększ ogień i smaż przez 8 minut polewając je z góry wytopionym tłuszczem. Po ściągnięciu patelni z palnika wstaw ją na 3-4 minuty do wyłączonego ciepłego piekarnika (powinien być jeszcze ciepły po upieczeniu dyni). Na koniec daj mięsu odpocząć 2 minuty w temperaturze pokojowej, po czym podawaj w towarzystwie puree i żurawiny bez cukru! |