0 1
Soczysta Pierś z Kaczki 🍽

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
2 piersi z kaczki, najlepiej ze skrzydełkiem
1 mała dynia hokkaido
2 łyżki masła
1 łyżka śmietanki 36%
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki żurawiny bez cukru

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

540
Kcal
39
B [g]
37
T [g]
16
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Soczysta Pierś z Kaczki 🍽

SMAŻONA PIERŚ Z KACZKI Z NISKOWĘGLOWODANOWYM PUREE Z DYNI

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • 1H
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Luty okrzyknięty jest miesiącem miłości, a kto na miłości zna się lepiej niż francuzi? Francuska kuchnia jest wysublimowana, a zarazem prosta!

A do tego fantastycznie można przerobić ją na wersję KETO. Francuskie puree od razu kojarzy się ziemniakami, które z dietą keto nie mają za dużo wspólnego. Stąd moja propozycja puree z dyni, które zawiera mniej węglowodanów i jest świetnym uzupełnieniem smażonej piersi z kaczki. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu.

Przepis na kaczkę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
5M

Przygotowanie mięsa

Umyj, oczyść i osusz filety z kaczki. Skórę natnij w kratkę.
Mięso dopraw świeżo mielonym pieprzem i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej

2
Gotowe!
30M

Przygotowanie puree z dyni

Umyj oraz osusz dynię. Obierz oraz wynij ze środka pestki i zielone części. Nagrzej piekarnik do 18 stopni i piecz w nim posoloną dynie do miękkości, Jeżeli łatwo można wbić w nią widelec- to znak, że jest gotowa. Po wyciągnieciu z piekarnika przełóż całość do miksera, Dodaj masło, śmietankę 36% i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw solą do smaku.

3
Gotowe!
25M

Smażenie piersi z kaczki

Rozgrzej delikatnie patelnię na małym ogniu, tak by była ciepła- nie gorąca. Piersi z kaczki umieść na niej skórą do dołu. Zwiększ ogień i smaż przez 8 minut polewając je z góry wytopionym tłuszczem.
Zlej tłuszcz z patelni i obróć filety na drugą stronę. Smaż kolejne 8 minut.

Po ściągnięciu patelni z palnika wstaw ją na 3-4 minuty do wyłączonego ciepłego piekarnika (powinien być jeszcze ciepły po upieczeniu dyni). Na koniec daj mięsu odpocząć 2 minuty w temperaturze pokojowej, po czym podawaj w towarzystwie puree i żurawiny bez cukru!

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO Sangria
Poprzedni
Sangria Bez Cukru 🍇
KETO creme pattisiere
Następny
KETO Crème pâtissière 🧁
KETO Sangria
Poprzedni
Sangria Bez Cukru 🍇
KETO creme pattisiere
Następny
KETO Crème pâtissière 🧁