0 0
Feta zapiekana z warzywami

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 kostka greckiej fety (200 g)
1 mały pomidor
¼ zielonej papryki
¼ małej czerwonej cebuli
kilkanaście listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta oregano
szczypta chilli
szczypta soli

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

380
Kcal
17
B[g]
32
T[g]
6
W[g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Feta zapiekana z warzywami

Idealna Propozycja KETO Śniadania

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • Przepisy KETO WEGE
Kuchnia
  • 30M
  • Porcji: 2
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Oprócz gotowania, mam jeszcze jedną wielką pasję. Są nią podróże! Dzisiaj chciałam zabrać Was do jednego z najlepiej wspominanych przeze mnie miejsc na ziemi.

Zwiedziłam wiele pięknych i „pysznych” państw. Jednak jak tylko wspominam wieczory w greckich tawernach, przy dźwiękach głośnej muzyki z prawdziwą melodią smaku na talerzu, to od razu uśmiech sam ciśnie się na usta.

Dzisiaj chcę polecić Ci jedno z greckich śniadań, które na stałe zagościło w moim jadłospisie.

Feta zapiekana z warzywami jest dla mnie śniadaniem idealnym. Bazowy przepis polecany przez Przewodniczkę skrupulatnie zapisałam na bilecie z Muzeum Archeologicznego w Delfach, choć po prawdzie jest tak prosty, że tego zapisania wcale nie wymagał – feta i pomidory zapieczone razem nie są szczególnie skomplikowaną recepturą. Dziś proponuję Ci wersję tego dania dostosowaną do wymogów diety ketogenicznej, z dodatkiem świeżych warzyw i sporej ilości oliwy.

 

Przepis na zapiekaną fetę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach! 

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30M

Paprykę i cebulę pokrój w piórka, pomidora, po sparzeniu i obraniu, w kostkę. Całość wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Posyp chilli, solą, bazylią i oregano i zalej oliwą z oliwek.
Na górę wyłóż odsączoną fetę pokrojoną w paski lub pokruszoną palcami.
Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

KETO bum bum, czyli stukaniec bez cukru
Poprzedni
Shot Bum Bum 🍋 BEZ CUKRU
American Breakfast w wersji KETO
Następny
American breakfast 🍳
KETO bum bum, czyli stukaniec bez cukru
Poprzedni
Shot Bum Bum 🍋 BEZ CUKRU
American Breakfast w wersji KETO
Następny
American breakfast 🍳
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here