Składniki:
-
1 kostka greckiej fety (200 g)
-
1 mały pomidor
-
¼ zielonej papryki
-
¼ małej czerwonej cebuli
-
kilkanaście listków bazylii
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
szczypta oregano
-
szczypta chilli
-
szczypta soli
O przepisie:
Oprócz gotowania, mam jeszcze jedną wielką pasję. Są nią podróże! Dzisiaj chciałam zabrać Was do jednego z najlepiej wspominanych przeze mnie miejsc na ziemi.
Zwiedziłam wiele pięknych i „pysznych” państw. Jednak jak tylko wspominam wieczory w greckich tawernach, przy dźwiękach głośnej muzyki z prawdziwą melodią smaku na talerzu, to od razu uśmiech sam ciśnie się na usta.
Dzisiaj chcę polecić Ci jedno z greckich śniadań, które na stałe zagościło w moim jadłospisie.
Feta zapiekana z warzywami jest dla mnie śniadaniem idealnym. Bazowy przepis polecany przez Przewodniczkę skrupulatnie zapisałam na bilecie z Muzeum Archeologicznego w Delfach, choć po prawdzie jest tak prosty, że tego zapisania wcale nie wymagał – feta i pomidory zapieczone razem nie są szczególnie skomplikowaną recepturą. Dziś proponuję Ci wersję tego dania dostosowaną do wymogów diety ketogenicznej, z dodatkiem świeżych warzyw i sporej ilości oliwy.
Przepis na zapiekaną fetę znajdziesz również w książce „Kuchnie świata w wersji KETO” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo Zwierciadło). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30M
|
Paprykę i cebulę pokrój w piórka, pomidora, po sparzeniu i obraniu, w kostkę. Całość wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. Posyp chilli, solą, bazylią i oregano i zalej oliwą z oliwek. |