Składniki:
-
KETO krem straciatella z musem z malin
-
250g mascarpone
-
200ml śmietanki 30%
-
30g gorzkiej czekolady, min. 70% (lub białej bez cukru, jak na zdjęciu)
-
1 laska wanilii
-
200g malin
-
4 łyżki erytrolu w pudrzelub do smaku
O przepisie:
Jeden z najłatwiejszych letnich deserów – szybki w wykonaniu i fenomenalny w smaku. Jego sekretem jest mus ze świeżych malin, który wprost idealnie komponuje się z bitą śmietaną i odrobiną gorzkiej czekolady. Jeśli masz zaledwie kilka minut na przygotowanie KETO deseru, ten przepis jest dla Ciebie!
Przepis na krem straciatella znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy” (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
10M
|
KETO krem straciatella - przygotowanieDobrze schłodzoną śmietankę ubij z erytrolem. Dodaj mascarpone i ubijaj jeszcze przez chwilę. Jeżeli krem jest dla Ciebie za mało słodki, dodaj odrobinę więcej erytrolu. Na tarce zetrzyj czekoladę i dodaj ją do kremu. Ułóż krem w wąskich pucharkach lub w przezroczystych kieliszkach i włóż do lodówki na minimum godzinę. |
2
Gotowe!
5M
|
KETO mus malinowy - przygotowanieMaliny umyj i zmiksuj z erytrolem (mus powinien być kwaskowaty i delikatnie słodki). Mus malinowy możesz przygotować w większej ilości i zamrozić. Zimą, gdy brakuje dostępu do owoców jagodowych, świetnie nada się do deserów. |
3
Gotowe!
5M
|
KETO krem straciatella z musem malinowym - podanie deseruPodziel mus na 6 porcji i każdą dodaj na wierzch schłodzonego kremu. |