KETO Święta Wielkanocne? To proste! ❤️
Jesteś w KETO lub chcesz ograniczać węglowodany? Kilka zdrowych alternatyw dla najbardziej popularnych składników/potraw wielkanocnych, pomoże Ci w realizacji celu. KETO święta wielkanocne są proste!
Poniżej znajdziesz link do dedykowanej kategorii na blogu: „KETO Wielkanoc„. Na wstępie przejrzyj przepisy keto – na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Edit. Wpis „KETO WIELKANOC” jest jednym z najstarszych na blogu – powstał w 2016 roku. 8 lat później doczekał się aktualizacji.
JAJKA FASZEROWANE
Podstawą kuchni wielkanocnej są jajka. Mam dla Ciebie dobre wieści: jedno jajko zawiera mniej niż 1g węglowodanów i indeks glikemiczny równy 0! Jajka możesz faszerować:
- Awokado
Wydrążone awokado pokrój w kosteczkę. Dodaj posiekaną szalotkę, czosnek, sok z limonki, majonez.
Z gotowanych jajek wyjmij żółtka i dodaj je do farszu. Dopraw solą i pieprzem i przełóż nadzienie do białek. - Tuńczykiem
Przepis znajdziesz tutaj. Mój faworyt 🙂 - Pieczarkami
Pieczarki podsmaż z cebulką na maśle. Ostudź, dodaj gotowane żółtka, majonez, odrobinę pietruszki lub koperku. - Szynką
Szynkę bardzo drobno posiekaj lub zblenduj na pastę. Dodaj odrobinę tartego sera żółtego, szczypior, gotowane żółtka i majonez.
Zobacz również Wielkanocne jajka faszerowane na 5 sposobów 🥚!
Pomysłów na faszerowane jajka jest mnóstwo i w większości przypadków może nie będą to przepisy niskokaloryczne, ale nie wytrącą Cię z ketozy i nie doprowadzą do nagłych skoków insuliny.
Jeśli powyższe inspiracje to za mało to polecam przepisy Pani Asi z Kwestii Smaku.
Majonez polecam zrobić samodzielnie z żółtek, oleju i odrobiny musztardy. Kupując gotowy, zwróć uwagę na zawartość węglowodanów i cukrów – nie powinna przekraczać 3 gramów na każde 100 g produktu.
ŻUREK/BIAŁY BARSZCZ
Żurek powstaje na zakwasie z mąki żytniej, więc nie ma możliwości uniknięcia w nim węglowodanów. Jeśli jesteś ogromnym miłośnikiem lub miłośniczką żurku, to talerz zupy (300 ml) Ci nie zaszkodzi – ma ok. 15 gramów węglowodanów. Ważne jednak, abyś potem pamiętał_, że pozostałe posiłki muszą składać się głównie z białka i tłuszczy.
BIAŁA KIEŁBASA, WĘDLINY, PIECZONE MIĘSA
W granicach zdrowego rozsądku jedz je do woli! Zwłaszcza jeśli mowa o wędlinach, czy kiełbasach bez konserwantów, wiadomego pochodzenia, a jeszcze lepiej domowych. Najlepszym dodatkiem będzie tarty chrzan, czy też domowy sos tatarski, które zawierają znikomą ilość węglowodanów.
Zobacz również przepisy na roladę z boczku i domowy pasztet z pistacjami.
CHLEB KETO
O tradycyjnym chlebie raczej zapomnij. Jedna kromka może pogrążyć kilka dni Twoich wyrzeczeń – moim zdaniem nie warto. Chyba, że rotujesz węglowodanami lub masz wysoką tolerancję węglowodanową – wtedy wiesz lepiej, co jest dla Twojego organizmu najlepsze. 😃
Jeśli musisz, wybierz mniejsze zło: „chleb Probody” lub„chleb IG”, sprzedawany w wielu sieciowych piekarniach. Najlepiej jednak upiecz keto pieczywo: Jakie pieczywo w diecie ketogenicznej?
CIASTA KETOGENICZNE
Tradycyjne keksy i mazurki odpadają, ale… możesz za to spróbować podejść do tematu ciast i słodkości zupełnie inaczej, unikając mąki i słodząc erytrolem lub ksylitolem.
Zobacz przepis na keto mazurek, sernik pistacjowy, sernik po wiedeńsku czy ciasto czekoladowe.
Zobacz także inne bezcukrowe przepisy na desery.
Jak widzisz KETO Wielkanoc nie może być trudna!