0 0
Jajka faszerowane tuńczykiem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
4 jajka
1 puszka tuńczyka (najlepiej polędwicy)
1 duża łyżka majonezu
1 łyżka szczypioru
1 łyżka posiekanej papryki
do smaku soli i pieprzu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

223
Kcal
18,2
B [g]
1,19
W [g]
15,75
T [g]

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka w trochę innym, świątecznym wydaniu

Cechy:
Kuchnia:
  • 20 minut
  • Porcji: 4
  • Łatwy

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Wielkanocna potrawa „last minute”, smaczna zarówno na co dzień, jak i podczas Świąt ? Jajka faszerowane praktycznie nie zawierają węglowodanów, są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a ich przygotowanie trwa nie więcej, niż 20 minut.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Gotowanie jajek

Jajka ugotuj. Niby prosta sprawa, ale uważaj, żeby ich nie przegotować. Jeśli pozostaną we wrzątku za długo, białko zrobi się gumowate, wokół żółtka pojawi się szara otoczka i jajko traci swoje najcenniejsze składniki odżywcze. Ja odliczam 15 minut od momentu wsadzenia jajek do garnka z zimną wodą i postawienia ich na kuchence – wychodzą idealne.

2
Gotowe!

W międzyczasie odsącz tuńczyka, posiekaj szczypiorek i paprykę.

3
Gotowe!

Po ugotowaniu jajek, przekrój je na pół i delikatnie oddziel białka od żółtek. Żółtka, majonez i tuńczyka zmiksuj lub rozdrobnij widelcem (osobiście preferuję wersję zblendowaną). Do powstałej pasty dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Farsz nałóż łyżeczką na białka. Całość udekoruj papryką, pietruszką i odrobiną majonezu.

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Papryki faszerowane 1
Poprzedni
Papryki faszerowane
spaghetti bolognese
Następny
Spaghetti bolognese
Papryki faszerowane 2
Poprzedni
Papryki faszerowane
spaghetti bolognese
Następny
Spaghetti bolognese