Składniki:
-
4 jajka
-
1 puszka tuńczyka (najlepiej polędwicy)
-
1 duża łyżka majonezu
-
1 łyżka szczypioru
-
1 łyżka posiekanej papryki
-
do smaku soli i pieprzu
O przepisie:
Wielkanocna potrawa „last minute”, smaczna zarówno na co dzień, jak i podczas Świąt ? Jajka faszerowane praktycznie nie zawierają węglowodanów, są bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a ich przygotowanie trwa nie więcej, niż 20 minut.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Gotowanie jajekJajka ugotuj. Niby prosta sprawa, ale uważaj, żeby ich nie przegotować. Jeśli pozostaną we wrzątku za długo, białko zrobi się gumowate, wokół żółtka pojawi się szara otoczka i jajko traci swoje najcenniejsze składniki odżywcze. Ja odliczam 15 minut od momentu wsadzenia jajek do garnka z zimną wodą i postawienia ich na kuchence – wychodzą idealne. |
2
Gotowe!
|
W międzyczasie odsącz tuńczyka, posiekaj szczypiorek i paprykę. |
3
Gotowe!
|
Po ugotowaniu jajek, przekrój je na pół i delikatnie oddziel białka od żółtek. Żółtka, majonez i tuńczyka zmiksuj lub rozdrobnij widelcem (osobiście preferuję wersję zblendowaną). Do powstałej pasty dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Farsz nałóż łyżeczką na białka. Całość udekoruj papryką, pietruszką i odrobiną majonezu. |