Składniki:
-
Pancakes bez cukru
-
4 jajka
-
40g mąki kokosowej (o niskiej zawartości węglowodanów (np. Tropicai)
-
2 łyżki lub do smaku ksylitolu
-
20g czekolady bez cukru (najlepiej słodzonej erytrolem i stewią, np. Cavalier)
-
do smażenia: masło klarowane
-
Polewa cynamonowa bez cukru
-
1 łyżeczka kakao
-
do smaku ksylitolu
-
1 łyżeczka masła
-
szczypta cynamonu
-
1 łyżka mleka kokosowego / krowiego
-
Dodatki do pancakes (opcjonalnie)
-
owoce jagodowe
-
orzechy
-
wiórki kokosowe
O przepisie:
Przepis na śniadanie lub kolację na słodko ? Placuszki mają delikatniejszą konsystencję od tej znanej z racuchów, stąd ich kształt nigdy nie wychodzi idealny. Idealny natomiast jest ich smak ❤️ Po takim śniadaniu czuję się „zasłodzona”, nie zjadając grama cukru.
Uwaga. Deser zawiera węglowodany, głównie pochodzące z ksylitolu. Ksylitol nie powoduje wyrzutów insuliny, przez co jest w ograniczonych ilościach akceptowalny w diecie ketogenicznej. Możesz jednak ograniczyć ksylitol na rzecz np. erytrytolu.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Oddzielamy białka od żółtek. Białko ubijamy, po uzyskaniu sztywnej konsystencji dodajemy żółtka i ksylitol. Ubijamy razem. Na sam koniec wsypujemy mąkę kokosową, a następnie posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką. |
2
Gotowe!
|
Dzielimy ciasto na 4 placuszki (2 porcje). Placuszki smażymy na maśle klarowanym, bardzo delikatnie je obracając. |
3
Gotowe!
|
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mleczka, odrobinę wody i zagotowujemy. Dodajemy kakao, ksylitol i cynamon, intensywnie mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, warto dodać odrobinę wody. |
4
Gotowe!
|
Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy polewą i wybranymi dodatkami. |