Składniki:
-
Pancakes bez cukru
-
4 jajka
-
40g mąki kokosowej
-
1,5 łyżki lub do smaku erytrolu lub ksylitolu
-
1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
-
20g posiekanej czekolady gorzkiej 80%
-
do smażenia: masło klarowane
-
Polewa cynamonowa bez cukru
-
1 płaska łyżeczka kakao
-
do smaku erytrolu lub stewii w płynie
-
1 łyżeczka masła
-
1/4 łyżeczki cynamonu cynamonu
-
1 łyżka mleka kokosowego
-
Opcjonalne dodatki
-
owoce jagodowe
-
orzechy
-
wiórki kokosowe
O przepisie:
KETO placki kokosowe z sosem cynamonowo-czekoladowym to jeden z najstarszych przepisów na blogu, który zdecydowanie należy do grona Waszych ulubionych! 😃
Placki mają delikatną konsystencję i trudno je uformować łyżką do idealnie okrągłego kształtu, dlatego polecam smażenie ich na patelni do pancakes.
Przepis na placki kokosowe znajdziesz również w książce „Dieta KETO. Najlepsze przepisy”. (Ewelina Podrez-Siama, Wydawnictwo RM). Dowiedz się więcej o moich książkach!
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
Pancakes kokosowe bez cukru - przygotowanieBiałka ubij na sztywno. Dodaj żółtka i erytrol, a następnie ubijaj jeszcze chwilę. Dosyp mąkę kokosową, proszek do pieczenia i czekoladę, wymieszaj. |
2
Gotowe!
|
KETO placki kokosowe - smażeniePatelnię do pancakes rozgrzej i zwilż masłem klarowanym. Podziel ciasto na cztery części i smaż placki na rumiano z obu stron (obracaj bardzo delikatnie). |
3
Gotowe!
|
Sos cynamonowy bez cukru - przygotowanieW międzyczasie w rondelku rozpuść masło, dodaj łyżkę mleczka kokosowego i zagotuj. Dodaj kakao, erytrol i cynamon, intensywnie mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, dodaj odrobinę wody. |
4
Gotowe!
|
Placki kokosowe bez cukru - podaniePlacuszki ułóż pod dwa na talerzu, dekoruj polewą i wybranymi dodatkami. |