0 0
Domowa nutella bez cukru

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

DOMOWA NUTELLA BEZ CUKRU
200g orzechów laskowych
35g kakao
40g oleju kokosowego
150ml mleka kokosowego
40g ksylitolu (lub do smaku)

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

484
Kcal
8,25
B[g]
44,1
T[g]
15
W[g]

Domowa nutella bez cukru

Niskowęglowodanowy krem orzechowy bez laktozy

  • 1H
  • Średni

Składniki:

  • DOMOWA NUTELLA BEZ CUKRU

O przepisie:

Udostępnij

Pyszna i zdrowa alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowo-orzechowych. Nie zawiera laktozy, ani glutenu, a przede wszystkim CUKRU. Efekt końcowy mocno czekoladowy, z aromatem orzechów i odrobiną kokosa.

Chociaż spaliłam na niej mikser, niezmiennie powracam do przepisu, gdy mam ochotę na nutellę 😉 Świetnie nada się jako krem kanapkowy na cloud bread lub farsz do naleśników ketogenicznych.


Wartości odżywcze w tym wypadku podałam na 100g (ciężko oszacować wielkość „porcji”).

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!
30 min

Domowa nutella - prażenie orzechów laskowych

Orzechy laskowe wysypujemy na blachę do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prażymy ok. 10 minut (skórka powinna popękać). Wyciągamy, czekamy na ostygnięcie orzechów i w miarę dokładnie obieramy je ze skórki. Najwygodniej brać po kilka orzechów i rozcierać je w dłoniach do momentu wykruszenia skórki.

2
Gotowe!
20 min

Domowa nutella BEZ CUKRU - przygotowanie

Obrane orzechy wsypujemy do blendera i miksujemy chwilę. Następnie odajemy pozostałe składniki i blendujemy dalej. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy więcej mleka kokosowego.

Powstały krem trzeba miksować od 10 do 20 minut, w zależności od mocy blendera. Mój 750-watowy Bosh zdążył się przegrzać 5 razy i musiałam robić nutellę na raty ;)

Przechowujemy w lodówce.

Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Góralska kwaśnica
Poprzedni
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem
Korzenne brownie
Następny
Korzenne BROWNIE z mascarpone i malinami
Góralska kwaśnica
Poprzedni
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem
Korzenne brownie
Następny
Korzenne BROWNIE z mascarpone i malinami