Składniki:
-
DOMOWA NUTELLA BEZ CUKRU
-
200g orzechów laskowych
-
35g kakao
-
40g oleju kokosowego
-
150ml mleka kokosowego
-
40g ksylitolu (lub do smaku)
O przepisie:
Pyszna i zdrowa alternatywa dla sklepowych kremów czekoladowo-orzechowych. Nie zawiera laktozy, ani glutenu, a przede wszystkim CUKRU. Efekt końcowy mocno czekoladowy, z aromatem orzechów i odrobiną kokosa.
Chociaż spaliłam na niej mikser, niezmiennie powracam do przepisu, gdy mam ochotę na nutellę 😉 Świetnie nada się jako krem kanapkowy na cloud bread lub farsz do naleśników ketogenicznych.
Wartości odżywcze w tym wypadku podałam na 100g (ciężko oszacować wielkość „porcji”).
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
30 min
|
Domowa nutella - prażenie orzechów laskowychOrzechy laskowe wysypujemy na blachę do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prażymy ok. 10 minut (skórka powinna popękać). Wyciągamy, czekamy na ostygnięcie orzechów i w miarę dokładnie obieramy je ze skórki. Najwygodniej brać po kilka orzechów i rozcierać je w dłoniach do momentu wykruszenia skórki. |
2
Gotowe!
20 min
|
Domowa nutella BEZ CUKRU - przygotowanieObrane orzechy wsypujemy do blendera i miksujemy chwilę. Następnie odajemy pozostałe składniki i blendujemy dalej. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy więcej mleka kokosowego. Powstały krem trzeba miksować od 10 do 20 minut, w zależności od mocy blendera. Mój 750-watowy Bosh zdążył się przegrzać 5 razy i musiałam robić nutellę na raty ;) Przechowujemy w lodówce. |