0 0
Papryki faszerowane 🫑

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 kg łopatki wieprzowej lub innego tłustego mięsa wieprzowego lub wołowego
8 papryk zwykłych lub ok. 12 ramiro
500 ml passaty (przecieru) pomidorowego
200 g fasoli czerwonej konserwowej
1 mała marchewka (opcjonalnie)
0,5 małej cukinii
1 większa cebula
4 średnie ząbki czosnku
40 ml oliwy
do smaku przypraw: soli, pieprzu, bazylii, oregano i pietruszki

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

466
Kcal
26
B [g]
33
T [g]
14
W [g]
KETO książki - Ewelina Podrez-Siama

Papryki faszerowane 🫑

Niskowęglowodanowa papryka faszerowana mięsem mielonym

Cechy:
  • bez cukru
  • bez glutenu
  • bez laktozy
  • Porcji: 8
  • Średni

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Pyszne papryki faszerowane mięsem mielonym i warzywami to odrobina zdrowego szaleństwa o niskiej zawartości węglowodanów (20 gram w porcji, jeśli użyjesz czerwonej fasoli). Ten przepis potraktuj jako bazowy LOW CARB – równie dobrze możesz ZNACZNIE obniżyć zawartość węglowodanów do KETO proporcji, unikając fasoli, zamieniając zwykłą paprykę na ramiro (jest cieńsza, a przez to zawiera mniej węglowodanów w porcji) lub zapiekając w paprykach typowo mięsny sos bolognese czy chili con carne.

8 zwykłych papryk to duża porcja, wystarczająca na 2 obiady dla całej rodziny. Sam farsz nadaje się do zamrożenia, więc jego nadmiar nie jest problemem.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni do momentu ich zeszklenia. Dodaj mięso z łopatki wieprzowej, a po jego zarumienieniu, dolej passaty.

2
Gotowe!

Na osobnej patelni podsmaż starte warzywa: marchewkę i cukinię. Dodaj do powstałego sosu i dopraw do smaku: solą, pieprzem i ziołami.

3
Gotowe!

Patelnię zdejmij z kuchenki, dodaj czerwoną fasolę i dokładnie wymieszaj.

4
Gotowe!

Papryki umyj i wydrąż. Do każdej z papryk nałóż jeszcze gorącego sosu, odstaw na co najmniej godzinę.

5
Gotowe!

Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę wody i włóż papryki. Piecz w 180 stopniach do momentu ich zmięknięcia papryk (ok. 45 – 60 minut). Na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika, wyjmij na chwilę naczynie, posyp papryki mozarellą i włóż z powrotem.

Reklama produktów, których używam w mojej domowej kuchni:
Avatar of Ewelina Podrez-Siama

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Poprzedni
Kurczak w sosie pieczarkowym z parmezanem
jajka faszerowane tuńczykiem
Następny
Jajka faszerowane tuńczykiem
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Poprzedni
Kurczak w sosie pieczarkowym z parmezanem
jajka faszerowane tuńczykiem
Następny
Jajka faszerowane tuńczykiem