0 0
Kwaśnica z wędzonym żeberkiem

Udostępnij w swoich social media:

Lub skopiuj i udostępnij ten adres url

Składniki:

Dostosuj liczbę porcji:
1 kg kiszonej kapusty
750 g wędzonych żeberek
150 g wędzonego boczku
200 g wędzonej słoniny
50 g suszonych podgrzybków
2 łyżeczki kminku
3 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
do smaku soli i pieprzu

Wartości odżywcze (dla 1 porcji)

526
Kcal
25
B [g]
6
W [g]
45
T [g]

Kwaśnica z wędzonym żeberkiem

Góralska zupa niskowęglowodanowa

Cechy:
Kuchnia:

Bardzo apetyczna ?- Jobi

  • 2H45M
  • Porcji: 6
  • Medium

Składniki:

O przepisie:

Udostępnij

Kocham Tatry i góralską kulturę w całym jej wymiarze. Nie mówię tylko o wycieczkach w góry, ubóstwiam też tradycyjną góralską kuchnię, z jej wyrazistymi smakami i dość sporą ilością tłuszczu. 

W mojej kuchni zawsze znajdziecie sporą ilość dobrej jakości wędzonki, czy prawdziwego oscypka, przywiezionego z Bacówki odwiedzonej podczas ostatniej wyprawy do Zakopanego (ten nawet po odmrożeniu smakuje wyśmienicie).

Uwielbiam też tradycyjną góralską kwaśnicę, której mocno kwaśny smak przyprawia mnie o grymas na twarzy ? A że wzorce warto czerpać od najlepszych, postanowiłam przygotować własną kwaśnicę, która zupełnie przypadkowo okazuje się zupą w pełni ketogeniczną i bogatą w tak potrzebne w ketozie kiszonki ? Przepis znajdziesz poniżej.

Przepis krok po kroku:

1
Gotowe!

Góralska kwaśnica - przygotowanie

Kapustę kiszoną posiekaj, żeberka przekrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dodaj boczek (pokrojony w plastry lub kostkę), wcześniej namoczone grzyby oraz wędzoną słoninę w kawałku.

2
Gotowe!

Tak jak wspominałam wyżej, wędzona słonina jest składnikiem opcjonalnym i też trudno dostępnym. Ma ona wzbogacić smak zupy i jest wyciągana przed podaniem, ja akurat miałam resztki z domowego smalcu, więc złożyło się idealnie ?

3
Gotowe!

Zalej składniki wodą aż do ich pełnego zakrycia (ok. 3l), dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i kminek. Dopraw solą i pieprzem do smaku – z solą uważaj, bo w tej zupie jest jej potrzebne naprawdę niewiele.

4
Gotowe!

Gotuj na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Gdyby w międzyczasie okazało się, że woda zbytnio wyparowała, dolej jej.

Podawaj ze skwarkami ze świeżej lub wędzonej słoniny ❤️

Ewelina Podrez-Siama

Autorka bestsellerowych książek kulinarnych i praktyk diety ketogenicznej od przeszło 5 lat. Miłośniczka podróży i dobrego jedzenia. Bezkompromisowo szuka niskowęglowodanowych alternatyw tradycyjnych produktów. Tworzy przepisy na dania smaczne, zdrowe i kolorowe, tak by cieszyć się smakami kuchni świata również w wersji keto. Na co dzień przedsiębiorczyni, założycielka agencji digital marketingu Fox Strategy i specjalistka SEO.

Golonka odtłuszczona
Poprzedni
Pieczona golonka “odtłuszczona”
Nutella bez cukru i laktozy
Następny
Domowa nutella bez cukru
Golonka odtłuszczona
Poprzedni
Pieczona golonka “odtłuszczona”
Nutella bez cukru i laktozy
Następny
Domowa nutella bez cukru