Składniki:
-
3-składnikowe KETO ciastka orzechowe
-
250g masła z orzechów laskowych 100% (lub innego masła orzechowego bez cukru)
-
1 duże jajko
-
80g słodzika, np. erytrolu
-
Posypka do ciastek
-
30g słonecznika łuskanego
O przepisie:
Banalnie proste w wykonaniu niskowęglowodanowe ciasteczka orzechowe, bez grama mąki i cukru. Pyszne, pożywne i bezglutenowe 😉
Do przygotowania ciasteczek możesz użyć dowolnego masła orzechowego lub migdałowego. Osobiście preferuję jednak masło z orzechów laskowych (bez cukru!) i właśnie tego użyłam w przepisie.
Z przepisu wychodzi ok. 20 ciasteczek, czyli 10 porcji. Podane węglowodany są węglowodanami netto, czyli po odliczeniu erytrolu (alkoholu cukrowego), który poza indywidualnymi przypadkami nie powoduje wyrzutów insuliny.
Przepis krok po kroku:
1
Gotowe!
|
KETO ciastka orzechowe - przygotowanie ciastaMasło orzechowe, zmielony erytrol oraz jajko wymieszać dokładnie w misce (można robić to łyżką, ale zdecydowanie łatwiej jest rękoma). Ciasto jest bardzo tłuste. Tłuszcz ten będzie się wytrącał w trakcie mieszania składników - nie przejmuj się tym. |
2
Gotowe!
|
Formowanie KETO ciasteczek orzechowychGdy już wymieszasz składniki, zacznij formować z ciasta małe kuleczki i następnie wyłóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Każdą z kulek "rozpłaszcz" na blaszce, tak by wysokość ciasteczka wyniosła nie więcej, niż centymetr. |
3
Gotowe!
15M
|
Pieczenie KETO ciastek orzechowych bez cukruPosyp ciastka słonecznikiem i dociśnij. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Spożywaj po ostygnięciu. |